2023-12-08
今日路经将军澳,谂紧食咩,谂起好耐无食过蚝,上网见附近就是蚝站的分店,于是就walk-in 试吓,点知就比佢地嘅专业吓亲。话说去到门口,见佢地有个优惠$199食八款唔同产地嘅生蚝,仲有一杯白酒送,于是二话不说就叫左两set, 等左一阵,个女侍应就送生蚝过嚟,佢连埋张入单纸就咁就放低,介绍都无介绍,话明八款唔同嘅蚝,咁梗系想知产地来源啦,想知食左啲咩都好正常啫,于是问吓佢介绍一下咩蚝打咩蚝啦,佢竟然答唔出,我真系O晒咀,点解专业做生蚝都答唔到客人基本嘅野呢,咁你学咩人做生蚝生意呢?我平时去外面买外卖生蚝,人地都答得我劲详细,味道口感系如何,产地来源十分清晰,估唔到一间专门做生蚝的餐厅系解答唔到客人生蚝上的问题。最后连送果杯酒都忘记要提佢先上(我系眼见隔离枱迟过我都上左我先问)本来谂住影相的,但我根本食左咩蚝落肚我都唔知,所以无心情影了,今次体验真系几深刻仲十分搞笑。