今晚过嚟葵芳接阿肥放工,攰攰哋唔想扫街,谂住坐底舒舒服服咁享受一个晚餐,所以就行咗过嚟新都会广场觅食,见到元气寿司大排长龙都唔愿等喇,索性入咗隔离呢间<丸十日本食堂>试试。原来呢间餐厅系新开张冇耐咋㖞,唔怪得之装修都几骨子,原木为主嘅色调甚有日式风格,卡位濶落坐得舒服。枱上嘅设备亦好完善,竹筷子+豉油碟+匙羹+纸巾+牙签等等一应俱全。远望厨房好似开放式设计咁,能够睇到几位料理师傅忙著备菜,难怪上餐速度咁快呢~今晚试咗一款个人认为几特别嘅菜式,我食过嘅日式餐厅之中都比较小见呢...三文鱼牛油果寿司汉堡($78蚊):我一打开餐牌见到呢样嘢就觉得好吸引我啦~上面仲有介绍佢系人气单品。先系材料已经健康有营养,无论三文鱼定牛油果都系我喜欢食嘢嘢嚟,再用寿司饭嚟制成汉堡仲够哂饱肚。$78蚊一个谂都冇谂决定要柯打喇。实物同图片一样绝无取巧,汉堡米饭已经作出相应嘅调味所以颜色都带点啡啡的就好似酱油一样,里面嘅三文鱼原来沟咗沙律酱味道十分开胃,牛油果新鲜切片并无变色,味道可口也配呢烧鸡泡鱼干($68蚊):阿肥话去日式餐厅嘅话,叫一碟烧鸡泡鱼干就可以试得出师傅做烧物嘅功架呢碟鸡泡鱼干份量虽
三文鱼牛油果寿司汉堡

烧鸡泡鱼干
呢碟鸡泡鱼干份量虽然不算多,但味道出奇不错,鱼干烧得比较腍身入口咀嚼有烟韧嘅感觉,咸香十足,点一点沙律酱更加无敌,有令人唔想咁快食哂嘅冲动,慢慢品尝,但身边那个总会跟自己争食......XD
网烧澳洲和牛扒
网烧澳洲和牛扒($198蚊):阿肥见到和牛又点会错过(?!)粉红色肉心嘅和牛片卖相非常唔错,见到已经觉得流哂口水。微微烧香嘅周边加上嫰滑嘅和牛肉质入口非常juicy,唔洗点任何酱汁都已经风味十足。虽然要$198蚊觉得有啲小贵,不过间唔中都要对自己好一些。
海老の樱卷
海老の樱卷($88蚊):餐牌上介绍呢款系新产品嚟,材料有帆立贝配上樱花虾,卖相精致,一排长条碟上走高贵路线。入口后味道出咗几个层次,先系脆脆嘅樱花虾香气再加上寿司面上粉红色嘅樱花粉,味道相对较浓,细嚼后就发现里面鲜味十足嘅帆立贝,软软嘅口感令人满意。
鸡の飨宴
鸡の飨宴($98蚊):怕唔够饱,当然就要补充一下蛋白质,叫番碟鸡当然就系最明智嘅选择
呢碟串烧里面包括有鸡翼+鸡皮+大葱日本鸡肉串+鸡胸肉+鸡胸软骨总共五串。相比起其他我哋叫嘅菜式,呢碟串烧算系味道最普通嘅一款,可能烧嘅时间过长咗小小,所以有某啲鸡肉都显得较为干身不够嫰滑。不过冇放太多味精,系我个人认为最可取之处。
2019-01-09
$291.5 (晚餐)
三文鱼牛油果寿司汉堡
烧鸡泡鱼干