2019-03-02 527 浏览
咁啱今日要去见客之后行开湾仔,见到一间非常有特色嘅小食店,见到佢装修比一般嘅西方小食店有别所以俾佢吸引住。 事因佢有个牌指住向前行1分钟就到,,,点都好喇去睇下先..回忆起以前读书时代去咗英国,之后,食咗佢哋当地人最喜欢嘅FISH N CHIP,噉食完之后记得个味道突然之间俾呢间铺头深深嘅回忆返嚟,深深咁勾起。职员很有礼貌地,向我介绍,之后因为我食咗嘢嘅关系所以我要左一份细嘅FISH n CHIP,因为第1次所以试最基本嘅,佢嘅炸鱼皮非常松脆,又唔会油腻,同埋佢做得好似英国嘅口味佢.仲有VINEGAR,加上佢哋整薯条系跟足英国嘅做法,外面嘅CHIP系非常之"林",非常正, 唔似快餐店做到好硬,非常有口感,佢哋嘅鱼入边系冇碎骨嘅仲要啖啖肉。仲要系好有汁嘅好有水分。只系铺面细, 只可以得几个位比人坐低食. 之后仲见到几个外国人入黎帮亲..似乎佢地都有思乡病.

Fish n chip
2019-02-28