2022-05-01
今日去完九龙湾侏罗纪公园个Exhibition之后睇吓附近有乜嘢餐厅适合一家大细去食个舒适嘅午餐!本身谂住去一间都颇出名嘅茶餐厅但系经过话听到要等位就算啦。跟住再行前啲见到有一间命名为鱼木的餐厅谂住成日都饮茶就试吓啲日台式嘅餐厅啦!上到去见到鱼木隔离𠮶间食热狗嘅就满座,而佢哋呢间呢就空空如也,唔使等,仲有好多枱任坐!其实行入去果一刻都有啲好惊会唔会中伏,但系因为实在太肚饿,又见佢价钱合理,同埋感觉又颇为干净就入咗去lu!入到去一样要scan安心出行、针卡,然后问我哋几多位咁我哋一家大细,两公婆加一对小朋友老板好有心机咁问我哋要唔要BB櫈我哋话好咁就见到佢攞消毒湿纸巾出嚟把两张BB櫈抹干净之后就俾咗我哋啦。佢哋系自助用手机scan QR code去落单,但系本人喜欢看实在的Menu,所以问佢哋比Menu我哋睇。我成日都觉得好好笑就系其实一张枱有两个大人你净系比一本Menu我哋…咁我哋点睇呢?系唔系expect我哋一个睇完之后就比另外一个睇呢? 所以我又一样问佢攞多咗个Menu等我可以同我老公同一时间睇个Menu同埋Discuz食乜嘢。个老板突然走过来同我哋讲话佢哋嘅黑松露芝士意粉好受小朋
个老板突然走过来同我哋讲话佢哋嘅黑松露芝士意粉好受小朋友欢迎,可以叫我哋一试,但系本人喜欢点一些自己喺屋企会比较难煮的dish,所以就冇同点同埋我小朋友本身唔系好太接受到黑松露嘅味道。
我哋最后点左以下(佢每一个午餐都会跟少量中华沙律和一粒糯米糍):
1. 肉燥猪软骨软骨饭配卤蛋饮热大麦茶 $58
- 味道唔错,唔会有太大味精的感觉。
-猪软骨稍为干咗一点
-肉醋好味唔会很油腻的感觉
-卤蛋如果佢系溜心就会更加正。其实唔知佢系想整溜心定全熟…因为个蛋黄系9.5成熟🤣
2. 慢煮煎风牛柳丼饮热大麦茶 $82
-墨鱼饼得壹块得半个手掌咁大炸酱多个墨鱼料
-价钱同啲都同食物的portion 不合正比
6.鲍鱼川贝无花果罗汉果苹果汤 $12
-有啲似饮紧中药
呢餐饭有一个小插曲都可以同大家分享就系我老公佢食饭嘅时候好胃痛,因为早上空肚食了药而导致佢胃抽筋…而老板亦都见到就特登俾咗一杯热嘅牛奶我先生饮,佢话饮完会好啲的而且确饮完佢个胃真系唔再痛感觉好返少少至少可以开始进食午餐
但系当我老公好胃痛嘅时候佢其中一个侍应就无啦啦走咗埋嚟同我讲话不如我帮你收起咗先我老公成成个慢煮煎风牛柳丼只系毕咗一羹饭食成𠮶餐系未食过(我仲心谂佢真系细心)我同佢讲好你帮我pack起佢先。跟住到我先生好返一点的时候我同佢讲话可以攞返出嚟俾佢食点知佢就同我讲话佢到咗…𠮶一刻我话吓佢成个餐未食过个㖞跟住佢话系呀…佢仲叫我再order过….然之后个老板过嚟了解一下之后佢就话OK再整个比我地。
🥰我真系好多谢个老板如果唔系佢叫啲同事整一杯热奶俾佢,我觉得我老公好个胃会一直抽筋落去。🥰
食完佢哋个午餐之后就会明白点解喺午饭时间隔离餐厅就会满座,而佢哋就空空如也,但系就系因为呢一个事件,我亦都希望大家可以去帮衬一下佢!