2019-03-18
人生为咗一件钟意做嘅事情,可以去到几尽?一个喺律师楼工作嘅人,读完一啲非人类可以应付到嘅专格,宜家可能揾上高薪,舒舒服服咁安坐喺办公室里面工作,但系佢竟然同朋友夹份开咗我认为世界上最难做嘅事业-餐厅老板。众所周知,服务业嘅工作唔系容易,除咗要轮班,仲要面对客人唔同嘅说话,经济差嘅时候餐厅生意更加系首当其冲,市民会选择返屋企食饭,所以餐厅就会面临一轮好安静嘅低谷期。.呢间餐厅命名为LLB,其实系读法律必经嘅一门学科,所以餐厅嘅装饰都布置到同律师楼有几分相似。木枱嘅配搭加上天秤等等嘅摆设,感觉有几分专业. 食物方面,我觉得有少少系由将英国嘅文化引到嚟香港。当中我最喜爱系✨scotch苏格兰炸蛋香港真系好少地方有得食,今次呢度食到嘅苏格兰炸蛋同系英国嘅相比,感觉冇咁油腻,唔会食完之后饱到食唔到其他嘢。流心蛋黄做得好出色,切开蛋黄流出嚟,配以垫下面嘅薯蓉食,别具风味。包住鸡蛋外层嘅猪肉,脂肪唔会好高,整体嚟讲只蛋香而不腻,脆而不油. ✨芝士通心粉呢个菜式唔知道属于美国定系英国, 但系相信餐厅都作出咗改良,睇落啲芝士好似好creamy,食落其实唔会好饱滞。芝士味浓厚,但系唔会好咸;通心粉煮过之后
✨芝士通心粉
呢个菜式唔知道属于美国定系英国, 但系相信餐厅都作出咗改良,睇落啲芝士好似好creamy,食落其实唔会好饱滞。芝士味浓厚,但系唔会好咸;通心粉煮过之后仍然弹牙,配上面𠮶两片脆面包,唔似一般餐厅选用蒜蓉包,佢呢个面包多咗一阵香草味,而且烘得更脆。
✨慢煮猪肋骨
猪肋骨上枱我哋都仲好惊讶,半份嘅份量有五条咁多!而且配以几大量嘅薯条,加埋沙律菜同埋粟米,成个感觉有少少墨西哥风情。猪肋骨肉质软淋,切开就已经离骨,相当入味。烧烤味直冲里面嘅肉,至于薯条,相信系用薯仔手切到每一条形状一样扁长,香脆内软。
餐厅位处荷李活道,晚上嘅时候,当古董铺都闩咗门就会比较宁静,但系附近嘅酒吧亦都依然有外国人喺度把酒畅谈。
谂一谂,其实要做一件自己钟意嘅事情,系要几大嘅勇气,加油!