2024-01-23
旺角身为旅游胜地,美食潮流店舖比比皆是,但要好食又抵食可能未必间间都系,打卡满分但食物质素参差占大多数,所以本地朋友仔都会去食d性价比高d既餐厅,呢间意房菜绝对系其中一间店舖位于豉油街多𠮶间路边露天摊档嘅后方,基本上冇咩游客会行啲咁嘅兜痞地方,但识食既本地人就无呢个问题。店面主打一个阴阴暗暗既黑玻璃,店外餐板都残残旧旧,入到店内都劲暗加上空间狭窄,台面黐立立既感觉还是老样子叫了一个套餐「意式芝士海鲜饭」,外加酥皮汤,有野饮仲有布丁甜品都系7x,边度揾?「意式芝士海鲜饭」,隔住个mon就咁睇都已经色香味俱全,配料有墨鱼圈青口,蚬蟹柳棒,仲有极大量嘅芝士忌廉,个饭热辣辣仲要劲creamy,青口同蚬都冇雪味,虽然称唔上新鲜,但依然味道良好,肉质软熟冇橡筋口感👍但我可以好肯定咁话俾你知最好食𠮶部份一定系个饭本身,捞匀晒啲芝士,啖啖都有芝士嘅香味,即使冇𩠌我都可以就咁食晒成碟饭脂肪胆固醇代表,酥皮忌廉汤😂忌廉汤就当然系罐头忌廉汤,不过重点系个酥皮,虽然等咗成三四个字先有得食,但就咁浸落去满满香气四溢嘅牛油味,只系跟餐加$10就有,值!喺Menu上面可以选择嘅饮品里面个名最为正常青苹果绿茶,但饮落
喺Menu上面可以选择嘅饮品里面个名最为正常青苹果绿茶,但饮落去一刻立即糖尿病三期,甜到飞天遁地
最后上嘅朱古力布甸,你问我我觉得比东海堂嘅$24.蚊1个嘅牛奶布甸好食😌甜度适中,朱古力味亦都浓。
整体而言95分嘅午餐,主要扣分点系啲嘢饮太甜,加埋间地方阴阴暗暗有少少令人觉得污糟嘅感觉,不过见到店内唯一一位店员,店面一脚踢竟然一啲甩漏都冇,语调客气。假设同佢一样咁忙嘅话,一般其他餐厅除咗无视你同西面之外,我谂唔到有咩反应
最令我感动嘅系,我本身谂住起身俾钱𠮶阵时,佢仲提醒我话我仲有个甜品未食,服务态度非常好工作能力又高,冇得顶