2019-10-29
華順位於一條小後巷,一定係街坊致識嚟,而我嘅第一次亦都係住附近嘅友人帶我嚟。後巷好處與壞處:有啲食客係外面食煙,你係煙民就係好處,對我嚟講就係壞處。而裡面環境就一般,茶餐廳咁。都唔記得有無寫過華順食評。我平時會叫生牛河,上枱時啲牛肉仲係有少少生,係用湯浸熟,軟靭適中,唔多肥膏,啲香葉都新鮮。致於個湯底,我覺得同其他舖頭食到果種味唔一樣,又唔會覺得佢特別難食,或特別好食,但就有一種屋企人煮比你食嘅感覺。不過,我今餐其實點咗一碗漁村湯檬曉($48):聽聞檬曉係越南話發音檬粉,不過,今晚檬粉賣哂,所以我呢碗係河粉。個橙色湯係有少少酸酸地,味道幾特別,又好醒胃。舊蕃茄就好普通,不過四十八唔係諗住佢有機蕃茄掛?肉碎唔多肥膏,好啱懶人食。據聞老闆娘係越南人,可能呢啲就係佢屋企嘅味道,同出面唔同。
漁村湯檬曉 (轉咗河粉)
據聞老闆娘係越南人,可能呢啲就係佢屋企嘅味道,同出面唔同。