2011-01-09
今日下午去重庆大厦买咖哩香料,顺道去左 Paul Lafayet 食甜品,之后去左 Roll . 我平时爱整野食,见到roll有frozen yogurt,又有蛋卷,所以顺道去试试. 客人好少(今天系星期六),一入去就买到大杯($32).这是我第一次食Frozen Yogurt, 带住期待的心情. 不过最后系失望既. 真系要小心认真d看食评. 要赞既系,个女收银好私文,服务态度好,至于旁边的两位女既,就在谈天,不在状态,并无对顾客作出欢迎或产品介绍..唔好既方面:第一,佢设计好有问题,佢上面个banner 系介绍蛋卷,macaron,beverage,但无 Frozen Yogurt,个Frozen Yogurt就系用柜枱上张粉红色单张介绍. 正因为如此,我唔知有水果拣 (太赶,在openrice只看了评分及几个食评,印象唔深) ,topping果边一点指示都无. 这我都有责任,但哪有人不将Frozen Yogurt放在上面的banner上的? 顾客入来当然看最触目的banner,正如你去KFC,麦记,第一时间系看个大Menu. 明显不是以客人为先,站在客人的角度去思考.唔计这因素来
唔好既方面:
唔计这因素来评. 我叫左原味,不过D topping不多,成本极低,而且不吸引,我加左granola后就唔知要加咩,最后拣左朱古力脆卷. 第一口咬去,唔错. 有乳酪味,但奶味不浓. granola应该系自制的,只有脆,不香. 明显佢系用左糖浆来整既. 其实只要你在网上搜寻granola就知不合格. Brownie我无拣,但你上网搜寻Brownie后先拣.
最大的败笔系送green tea mochi. 好多人会觉得好抵,其实系相反. green tea mochi不烟韧,明显系自制的,即系用糯米粉加水,再加绿茶粉整,你都可以整,用微波炉都得. 绿茶味极淡,但糯米粉果浸味就好唔舒服(你可以留意下),食到最后,差d食唔晒. green tea mochi要有点烟韧才有意思,而且绿茶粉不能省,否则糯米粉d粉味会好难顶. 其实糯米粉牌子系有讲究既,但这不在此谈. 我试左green tea mochi就知整甜品果位系新手.
所以蛋卷我无买,太细了太贵了(平时我有整). 我宁愿去甜品专门店或米芝莲d店买名师作品,唔会唔抵,因为名师作品不会咁细. 无论用甚么料都无可能咁贵.
其实Frozen Yogurt的利润好高,佢地卖埋蛋卷及macaron明显想要人出多d钱,但从佢地既设计来睇,Frozen Yogurt变左唔系重点,蛋卷及macaron才系卖点,由佢个店名Roll就知,但问题是Frozen Yogurt,topping 少,不比其他店突出,蛋卷及macaron又不及名师出品. 对于我个人来讲系一个局,做生意系要赚钱,但要以客为本.
所以结论系: 如果你想试Frozen Yogurt,你应该去其他多口味,多topping的店试;
如果你想食蛋卷及macaron则去名店试.
如果你想试晒全港的Frozen yogurt,咁你就要来试.