2019-02-15
情人节梗系要食餐好,我同情人就最钟意喺情人节之后一日先补祝,惊book唔到位嘛。今次拣左呢间位于石塘咀的 LIFETASTIC,地点好方便,一出香港大学港铁站的B2出口,望向右就见到。入到去觉得装修好colorful,,而且个好有意思,个句“Joy can be found in every day, not because LIFE is fanTASTIC, but God is.", 可见餐厅的每一个部份都是花过心思。我们钟意望街景,所以一嚟就拣咗落地玻璃嘅high chair 位了。这里每一样都好靓,连个menu都好靓,情人今次实很满意了。这里居然有A La Carte,唔系好多餐厅有。头盘我们拣咗【柚子汁牛油果蟹肉三文鱼籽沙律】,这个沙律每道食材都好match。无论三文鱼籽、蟹肉,或是沙律菜都好新鲜,个牛油果啱啱好,唔太生唔太熟,好健康,而且好有水准。主菜我情人钟意食意粉多过扁意粉,职员和厨师好好,俾我们转意粉。于是我们点了【三文鱼、三文鱼籽芦笋扁意大利面】改意粉。三文鱼切粒煎香,都几方便share,同埋几好食,个露笋好鲜同埋个意粉creamy 得嚟又唔腻,意粉本身又煮得软硬
这里每一样都好靓,连个menu都好靓,情人今次实很满意了。
这里居然有A La Carte,唔系好多餐厅有。
主菜我情人钟意食意粉多过扁意粉,职员和厨师好好,俾我们转意粉。于是我们点了【三文鱼、三文鱼籽芦笋扁意大利面】改意粉。三文鱼切粒煎香,都几方便share,同埋几好食,个露笋好鲜同埋个意粉creamy 得嚟又唔腻,意粉本身又煮得软硬适中。
【明太子嫩煎带子意大利面】的带子真的名符其实很嫩很弹牙。唯独个明太子唔似平时食的明太子,似三文鱼籽多啲,咁大粒。
我们本身想点个窝夫食,可惜卖晒,改为点【草莓西瓜蛋糕】估唔到有意外惊喜。个蛋糕好清香,一点都唔滞,而且食落好有层次。听职员讲,草莓是按时节从不同国家来货的,依家是冬天所以是从韩国来货,唔怪得之好食到我们想再encore。
后来我们发现呢度可以订大蛋糕,呢到啲蛋糕仲好食过出面啲连锁蛋糕店,东海堂、Cova𠮶啲,我们决定生日都会喺呢度订蛋糕。