2013-06-15 605 浏览
某一天公司有个客请吃饭,说到湾仔 "老上海饭店",心里暗暗开心,因儿时常去吃上海菜(因有家人开上海店,一来免费,二来又好吃)。眼见这间老牌上海店,应该是用旧式方法去做菜。点都好过新派上海菜(因得个样,内里根本就不是)。去到见到个客已经叫了一大乍菜。上海菜其实一样调味料是很重要。去到一试,便知道间野系咩料,就系 "醋"。因有很多都会用上海老醋做菜,点菜。所以我一试个醋便知龙与凤。点知系条虫。希既,吾挂口,吾香,好似加左水锦。心中已经知道答案啦。蜜汁火方﹣好甜糖醋松子桂鱼﹣糖醋味适中,可以接受喇清炒河虾仁﹣虾细细只带少许爽口, 不过冇乜味海蜇头﹣都叫做爽口小笼包﹣个皮都算薄,馅都ok既熏蛋﹣普通 ! 蛋黄晶莹剔透,烟熏味重,熏味完全渗进蛋黄内,但冇蛋乜味。清炖狮子头﹣普通到不得了,话俾人听滚汤仲冇禁庆。仲话清炖,甜既。还有其他食物.........等等。我们在客看前说:「哗!正到冇朋友,未食过禁正。」同个客say goodbye后说:「下次咪搞我再黎。又贵又吾好食,个客请除外。」
蜜汁火方﹣好甜
糖醋松子桂鱼﹣糖醋味适中,可以接受喇
清炒河虾仁﹣虾细细只带少许爽口, 不过冇乜味
海蜇头﹣都叫做爽口
小笼包﹣个皮都算薄,馅都ok既
还有其他食物.........等等。
我们在客看前说:「哗!正到冇朋友,未食过禁正。」