2016-03-01
今日想试吓d新嘢,想去个有得食又有得玩嘅地方,最后就黎左呢个猫咪之家。猫咪home开到凌晨2点门口已经见到好多猫咪嘅相,好期待喔。入到店内要先除鞋,黎呢度之前记得要着袜,因为喺店内要着住袜周围走,不过如果冇着袜嘅,都可以即场购买袜子一对。一入到去,d猫猫已经坐喺椅度等紧我啦仲有好多board game比人玩,不过我对玩猫兴趣大d入面仲有张皇帝椅,猫猫训得好舒服。d猫好似皇帝咁训埋一旧,劲温馨。原来店入边有11只猫,全部都系流浪或领养猫嚟既,店内嘅猫猫唔怕人,可以任摸唔嬲,大部份抱起佢都唔会挣扎逃跑。每一只猫都有佢自己独立嘅名称,挂左喺佢地个颈牌上。仲可以入会睇下menu先,食物种类唔算好多,不过都有齐主食小食同埋饮品,反而饮品种类都颇多。呢度设有最低消费,不过最低消费都唔贵,我仲玩超过左90分钟。如果这是茶(水蜜桃花茶)水蜜桃味好香,入口甜度啱啱好,而且几暖胃,底坐有蜡烛暖住,成晚都keep到个温度,饮完叫店员加水,竟然仲系咁浓郁,好抵饮!可以两个人share荔枝乳酪沙冰好香荔枝味,谂住咁香饮落会好甜,但又唔会㖞,乳酪沙冰都几滑口,又酸度适中。荔枝既甜味同乳酪既酸味都几夹。法式芝士焗薯
水蜜桃味好香,入口甜度啱啱好,而且几暖胃,底坐有蜡烛暖住,成晚都keep到个温度,饮完叫店员加水,竟然仲系咁浓郁,好抵饮!可以两个人share 荔枝乳酪沙冰
好香荔枝味,谂住咁香饮落会好甜,但又唔会㖞,乳酪沙冰都几滑口,又酸度适中。荔枝既甜味同乳酪既酸味都几夹。 法式芝士焗薯条
原来好多芝士,碟面同下面都见到芝士酱,当然唔小得会有拉丝,薯条本身都炸得几脆,食下小食又玩下猫猫都几享受。 烟三文鱼番茄芝士酱
意粉碟边用蕃茄酱整成既猫猫公仔好得意,又够哂特式。意粉既蕃茄味适中,芝士味唔算太浓,都几多烟三文鱼,意粉入口仲系热辣辣。 吉列猪扒日式麻酱乌冬
吉列猪扒炸得几脆,唔会好厚炸粉,乌冬口感都唔错,最钟意系佢个日式麻酱,令到成个乌冬都好香,而且麻酱份量都够多,唔会食食下冇味。 法式焦糖炖蛋
炖蛋表层系脆既,但系里面唔系热,同想像中有少少出入,不过都有蛋味,所以呢个就一般啦。 其实去呢类型cafe,目的都系为咗同猫猫玩,对食物嘅要求都唔会太高,但呢度真系除咗猫猫得意之外,食物都几好食,加分喔! 呢只猫猫真系好可爱,我觉得全场最可爱系佢,因为佢个样十足十一只傻既加菲猫,但可惜佢比较怕人,好难先捕捉到佢嘅神情。另外我亦好喜欢草饼,因为佢白色,而且细细只揽起上嚟软绵绵,非常舒服。 呢度嘅猫咪真系好痴人,玩到我唔舍得走,店员又会介绍下d猫,同客人倾下猫猫既野,最后玩左差唔多三个钟。