2011-11-04
星期日的下午,友人K相约饮茶, 来这一间相对好评较多嘅食肆, 友人K话之前已经来过,而我们只是第一次, 是日茶客不多, 这也是我们选这里嘅原因之一,由于发现午市有套餐供应, 二百几蚊有可选点心/小菜/饭等等,我们要了一个套餐, 套餐食物如下:烧味双拼- 这个是没有得楝,一来就是一边鸡一边鸭,鸡好明显系下栏野再用镬加鼓油爆一下等佢热热地上菜, 卤水鸭亦是下栏野不过就系室温, 两个都系味道咸嘅𩠌尤其个鸡真的好咸下,可能因为鸡本身唔知系油鸡定乜鸡,在有味鸡上加鼓油爆香味只有咸上加咸啰,咁样嘅双拼不如俾一碟义烧嚟会少D寃气㖞义烧肠- 呢个OK嘞,馅料都是充足鲜虾烧卖- 呢个卖相精美, 猪肉馅口感极佳, 调味刚刚好,要挑剔的话可以讲面头嘅假蟹籽放得唔太平均有多有少啰,不过呢D只系好少嘅负分唔影响整件事嘅牛肉球- 本身无问题但又系而家一般嘅通病,个色好浅,同鲮鱼球无分别芋茸春卷- 个形状扁扁的似以前茶居卖那种不过因为都系新鲜炸出来自然好味梅菜蒸排骨- 调味稍稍咸咗D之外,排骨OK, 或者叫碗白饭会效果好D嘅饱汁海参炒饭- 友人K嘅至爱, 其实他是喜爱蚝油那阵味, 所以我估计就咁用蚝油炒饭俾佢食,佢
套餐食物如下:
义烧肠- 呢个OK嘞,馅料都是充足
饱汁海参炒饭- 友人K嘅至爱, 其实他是喜爱蚝油那阵味, 所以我估计就咁用蚝油炒饭俾佢食,佢都可以食得津津有味, 个人认为这个炒饭都炒得不俗如果海参切大粒少少有D咬口会攻实在一点,现在海参似有还无看得见但感觉唔到咁啰
套餐以外另加嘅点心如下:
炸海鲜角- 味道OK但不太突出可能同海鲜馅少有关
饱汁凤爪- 又系友人K嘅至爱,他还要这些汁要捞饭食, 凤爪似系新鲜鸡脚而唔系雪藏货,
这个饱汁比较浓且杰身,绝对系针对浓味觉失调症候群的灵丹妙药!
莲茸寿饱-都系友人K嘅至爱, 有呢个打完场佢先至会觉得有幸福嘅感觉
宫廷桂花糕- 呢个点心同睇点心纸上面的一样好精致下,但如果将其中一层白色转为绿色或者黄色,视觉效果会更吸引,
味道同口惑都好好的一味桂花糕
整体服务质素佳, 店内嘅整洁程度维持得几好
有机会要来试试晚饭是怎样?