餐厅: 港灣壹號
资讯:

2017-12-10 5416 浏览
去到母亲大人生日既日子,梗系要食餐靓D既野~ 本来觊觎某几间酒店自助餐,但太迟book已full house。后来改为lunch,决定黎grand hyatt饮下茶试下中菜~由于一家都食过早餐,所以以下叫既菜式份量虽然唔多但已饱肚(饥肠辘辘就要另外考虑下菜式啦)冰镇鲍鱼:本来好惊‘冰’镇会好冻,冻到我既敏感牙齿咬唔到;但原来佢既冰镇系用冰系个碟出面‘镇’住, 唔怕冰水溶左影响味道,又可以凉凉地当前菜食,唔错!入面大概有3﹣4只鲍鱼仔,同埋超新鲜既露笋!真系‘shop shop'声架,一D粗纤维都无。鲍鱼超入味,甜甜地肉质又好弹牙,唔会好似D饥烧鲍鱼咁得D酱汁味,正~点心花园(2位用):我地5个人叫左2份,好似点心拼盘咁,贪佢可以每样试D;有4款,虾饺、黑松露菌菌饺(btw其实好似系叫什菌素粉果)、鲍鱼肉饼同3色饺。我试左头3款,质素都好高!首先虾饺大大粒鲜虾走唔甩,而且值得一赞系个饺皮!烟轫得黎唔会易烂痴牙,薄得黎又包实晒D馅同吸左D味;素粉果亦如是,有黑松露香之余仲有其它菌菌既配搭,满到’舍‘既馅料切得好幼,好想食多几只!鲍鱼仔都几好,下面酿左D肉饼,有D分离不过2样野分开食都好味既

冰镇鲍鱼

鲍鱼仔都几好,下面酿左D肉饼,有D分离不过2样野分开食都好味既。
点心花园

黑松露菌菌饺

点心花园之鲍鱼

海鲜炒饭(好似系):望落好普通既湿炒饭,但非常好食!有鲜虾、菇同瑶柱丝打成既荚汁舖面,饭系炒底,非常有镬气!!原来大厨就系每样简单的菜都煮得不简单!
海鲜炒饭?

酸辣汤/家乡拆鱼羹:跟住每人饮款汤,后生既叫左酸辣汤饮,“长”辈就叫左waiter推介既家乡拆鱼羹。由先酸辣汤系全餐入面觉得最普通的,唔系话佢唔好食,但总觉得味道差少少野,可能唔够辣或唔够酸?可能大厨系南方人,煮唔到上海菜果种味。不过值得赞的是材料非常”足“,入面既豆腐仲系一条条既添,好刀功!
坐中间既我当然食两家茶饭xD试埋个鱼羹!好滑好鲜甜,个羹好绵,好似D煲左好耐既粥咁~母亲大人都满意~
酸辣汤
家乡拆鱼羹

豚肉炒菜(豆䇲):本来我唔系特别钟意豆䇲,但呢个真系有惊喜!第一次食到咁新鲜又爽甜既豆䇲,而且两边既丝挑得好干净,又系’shop shop‘声!系咪要好劲既火喉加上时间控制得刚刚好先可以炒到呢种味呢?
豚肉炒露笋

榄菜蚝煲:虽然系母亲大人生日,但都叫左个老豆最爱既蚝。系新鲜大大粒既蚝而唔系蚝豉黎架,热辣辣好香,太心急既我咬落去俾入面既蚝汁辣亲个咀!大家要小心!不过随之而来既鲜蚝味已俘虏左我...辣亲都抵

榄菜蚝煲

最后值得一提的是,呢度既XO酱好好味!少少辣,好足料,waiter见我地分晒D XO酱仲好贴心咁主动攞多一碟黎~
酱料

环境好, 质素高,价钱当然都贵;不过做庆生又好节日庆祝都好,不失为饮靓茶既好选择~
btw本来最后想叫甜品,但因望落不十分吸引/无D特别D既款式,所以叹埋壶茶就满足地离开了~
2040 浏览
冰镇鲍鱼