2008-12-01
间唔中一支公黎呢到食下午茶, 侍应记性好好, 隔星期黎都认到样经济唔好, 品质好的餐厅都不保证生意好, 折下一间又一间大多都系两面受敌, 人客小生意骤减, 租金/食物来价又高涨茶记酒家做唔住, 咁走中产路线既西餐又做唔做得住?约个多月前再次帮衬, 下午茶set已经加左价, 加幅 = 我平时俾既tips对我来讲影响不算太大, 呢家不比tips就算了餐牌上成年无变的款式都有些微改动, 跟以往大致差不多今次点了茄汁烟肉白菌螺丝粉, 水准稳定, 茄汁很浓, 螺丝粉无硬身烟肉白菌足料同个汁都夹可惜份量小了很多, 比以前的茄汁螺丝粉小了3份1都有下午茶份量比一包快意粉仲要小, 几啖就吃完后的感觉很空虚系呢家既市道, 挨贵成本又要小客人, 我非常理解但加价后再减份量, 不是要维持成本, 是逆市扩张?大角咀多了一间ivy restaurant绝对是好事, 有竞争才有进步呢区多左中产人士既一群, 照计对西餐需求 / 要求应该愈黎愈大加上旧区平租, 有商机但都请保持良心, 不要太aggressive
经济唔好, 品质好的餐厅都不保证生意好, 折下一间又一间
大多都系两面受敌, 人客小生意骤减, 租金/食物来价又高涨
茶记酒家做唔住, 咁走中产路线既西餐又做唔做得住?
对我来讲影响不算太大, 呢家不比tips就算了
餐牌上成年无变的款式都有些微改动, 跟以往大致差不多
烟肉白菌足料同个汁都夹
可惜份量小了很多, 比以前的茄汁螺丝粉小了3份1都有
下午茶份量比一包快意粉仲要小, 几啖就吃完后的感觉很空虚
系呢家既市道, 挨贵成本又要小客人, 我非常理解
但加价后再减份量, 不是要维持成本, 是逆市扩张?