2019-02-25
% Arabica 系我最爱嘅咖啡店, 以前常到京都店朝圣,那时香港还只有愉景湾总店。现在很多地方都有了, 而且都开在有特色的地方。今天就来到海山楼怪兽大厦店帮趁🤗,顺便扮游客嚟打个卡😝。他们的抹茶Latte真系冇得弹,甜度适中,抹茶味突出,饮落有阵家乡的味道(我系京都控, 所以已把京都当做我的第二个家,每年总会去三四次,人家去东京shopping, 我就去京都跑庙) !咁啱有旧同事在太古坊见客, 我就叫埋佢嚟叹番杯咖啡,顺便吹下水。佢点左杯热嘅Spanish Latte, 佢话点解同平时饮开啲latte唔同嘅😅。我话因为spanish latte系用炼乳做, 所以会甜腻啲啰。不过佢话因为咖啡较浓,所以都几好饮唔会净系得奶味🙄。坐左一阵旧同事话要赶返公司, 于是我就同佢一齐走,一出门口,忽然万人空巷,有一堆人排哂队等影相😅。我见大家咁高兴, 所以都帮抹茶拿铁系海山楼前打个卡😝。