2010-07-05
朋友既诚意推介之下,今次就去”德发”.三日前由我打电话去订位.订1930,8位.友人甲一马当先19:00到达.佢话咁早唔去报到住.到我19:20到达,我地一齐去到店门口.店主话唔好意思,因为上一围迟到,未咁快到我地"我好奇怪谂”唔系一早订左19:30就应该MARK左比我地咩?”天气超热.店主见我地企系到都好有诚意开大风扇比我地吹住系门口等.我地同店主讲我地改左6位.到19:40终于有位比我地啦.哗~坐5个都有难度啦.仲要第5个要坐路口位.我地两位女士坐到摄晒系隙位@@”.之后有朋友同埋HONEY黎,最后我地共7位.店主为我地另觅新位置,由地下搬上楼上.金砖炸豆腐并墨鱼饼: 墨鱼饼有弹性,有口感; 炸豆腐既皮簿得很. 豆腐内里幼滑.蒜香蜜糖鸡翼:好浓烈既蜜糖味. 外皮炸得香口. 但系食落又唔觉好油㖞.飞天通菜煲:无咩特别,只系用左个煲做到铁板既感觉.比到大家视觉上既享受.不过$88,好似唔系好值.大富大贵: 桂花鱼包住木耳. 成条鱼都蒸到滑一滑,想揾一忽”鞋”既地方都好难.价钱贵左少少.黄金虾: 咸蛋味唔够.无咩虾味.真系咸蛋外皮还咸蛋外皮; 虾还虾.两个没有融为一体既感觉.椒盐鲜鱿:
椒盐鲜鱿: 鱿鱼不够弹牙.唔似新鲜野.食落有点硬. 感觉似食椒盐白饭鱼多D.
椰丝奶冻砖: 奶味不得浓郁.靠椰丝加强味道.质感滑溜.
柠檬芝士砖:清新柠檬味,好似n年前好hit既柠檬饼味.但系唔觉有芝士味.依然质感滑溜.对比椰丝奶冻砖,个人宁愿要柠檬芝士砖.
木糠布甸:感觉干爽.cream 既质地比较厚身.配合压碎左既消化饼. 干身既消化饼遇上厚cream,几得意.
焦糖炖蛋:够蛋味.不过焦糖如果可以厚少少就好.
梳乎里: 外貌不错.不过得”糖”味.
心太软: 外形不太吸引.用上浓黑味朱古力做外皮.流心用无咁浓既朱古力.造出层次感.
整体而言.服务全面.店主有问必答.张张台都问晕大家D野好唔好食.中菜真系好耐无见过人地会咁做,反而西餐厅咁做就见得多.店主既开怀性格亦都大大加分.店员感觉有D游云.朋友要COKE ZERO.阿姐话无.朋友话眼前咁大箱未拆. 阿姐话未雪冻.朋友再指住个雪柜话”要果罐”.阿姐至比佢.可能太BUSY,做到唔知做咩.上菜速率几快.座位比较迫.虽然人多,但未至于听唔到对面倾计. 大富大贵($198)同飞天通菜煲($88)有点贵,不过咁多位除番就OK既.大排档既FEEL 有甜品食,好得意.而且都唔错,会再黎再试.
不过建议大家一定要订位.
因版面所限,所以有限量咁UPLOAD相。