2022-08-17 83 浏览
与朋友相约聚旧,朋友知我心意钟意吃辣特登约我此食店食川湘菜。入到食店感觉几优雅,而且带有中国特色的装饰,渗透古典美。茶杯几靓!餐单上有唔同风味选择,有渝风篇、花湘篇、泡椒篇、干锅篇、水煮篇、酸菜篇等,似乎就算系「辣」都可以有唔同嘅烹调方法,确实很吸引。柠檬泡椒凤爪~呢一个系小食类别,见到呢个菜名就估到辣辣地又带点酸酸地。我都忍唔住用手攞嚟食,凤爪肉实不稔,食下一只、食下又一只,滋味。桥边陈麻婆豆腐~平时系其他餐馆都有食麻婆豆腐,而呢碟麻婆豆腐喺辣还带香同麻。豆腐幼滑,绝对系伴饭佳品。张飞牛肉何谓张飞牛肉?原来是其“表面墨黑内心红亮”就似张飞,味道方面,食落有点似牛肉干的韧度,而肉上面已有一些香料,食落带少少咸香也有少少辣,适合用来佐酒。还有些红萝卜丝、青瓜丝、芫茜、蒜头,可以连牛肉一齐放入口,口感层次很丰富。担担面~面身幼细,面上铺有肉碎同葱花,汤头不算辣,唔想食饭可以食面也不错。桂花杞子冰粉~有趣的一道甜品,每粒冰粉都咁晶莹通透,就好似水晶咁一闪一闪,口感似黑色嘅凉粉,加上一啲黑糖桨,好味㖞。呢餐川湘风味唔错,「辣」得有心思。

入到食店感觉几优雅,而且带有中国特色的装饰,渗透古典美。

茶杯几靓!

张飞牛肉

呢餐川湘风味唔错,「辣」得有心思。
  • 桥边陈麻婆豆腐
  • 张飞牛肉