2025-01-17
标题:从繁忙中偷一点时间结合电影哲学写意享受一晚内文:话说铜锣湾开咗间餐厅叫 ZipZip,朋友知道我哋钟意Vintage嘢又钟意睇戏就介绍咗呢间餐厅俾我哋,佢位置喺铜锣湾,唔细心留意行过咗门口都唔知道。一路行上一楼,两边贴满Vintage poster,恍似行进时光隧道带领我哋回到过去故地重游~坐低一睇个 menu 笑到肚痛!😂 搞笑菜名背后原来系一间超认真嘅意日fusion菜!等我同大家分享下!📍装修好有型!全店主打怀旧复古配搭,配衬住玻璃窗外嘅时代广场夜景,仲有超靓圣诞装饰,打卡一流!✨必试推介:先讲Alien首选🥇🍝「可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面」$138虽然个名话可能会失望,但完全冇失望到!温泉蛋半熟状态完美,明太子酱香浓惹味,意粉煮到好弹牙!🍕「又系黑松露野菌比萨⋯好闷呀」$122个名讲明又系,但系真系食完又想再食!香浓松露香配埋新鲜野菌,cheese香牛奶味十足,薄饼底够脆!一啲都唔闷😁🥖「油炸鬼与炼奶搭多个班兰酱」$68香港人至爱嘅油炸鬼变身甜品!外脆内软,配埋香甜嘅炼奶同独特嘅班兰香,一试必爱上!💖🍹 「提拉米苏听过未」$58睇外表以为佢系甜品,但其实佢系一杯饮品
必试推介:
先讲Alien首选🥇
🍝「可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面」$138
🍕「又系黑松露野菌比萨⋯好闷呀」$122
🥖「油炸鬼与炼奶搭多个班兰酱」$68
🍹 「提拉米苏听过未」$58
睇外表以为佢系甜品,但其实佢系一杯饮品。常温芝士牛奶咖啡面头洒上朱古力粉,每吸一口,都回味无穷!🤓
🍧「豆浆加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰」
豆豆豆~🎶🎹杯上印著「早日退休」,真系未饮都开心。豆浆加芝麻,一黑一白、绝妙配搭🔲
🍰「今日咩心情?_?」
最后食埋甜品Tiramisu一定好心情😊,每一淡都渗透著忌廉芝士香,为这一餐画上完美的「。」
个menu充满惊喜!揸上手已经可以有排睇;所有餐点卖相靓到癫,食物质素好高!另外店内装修充满心思,求其一个角落都可以成为打卡热点!