2019-04-24
早几日呀叔我系有好多复仇者宣传品的宝石戏院睇完戏,打算食d野,行下行下就见到呢间冰室。咁小弟平时都系食开茶记,但发觉红磡黄埔的茶记开始做唔住,反而呢种「冰室」就企得好硬,日日都坐满人。新派冰室通常环境都企理过茶记好多,呢间都唔例外,估唔到仲有好多复仇者联盟既野,无论系雷神个槌,定系米国队长个盾,呢间冰室都有,我可以合理推断呢间冰室唔系咁简单,我开始怀疑个老细唔止系avengers fans,佢好大机会系Nick Fury。不过点讲都好,话知你间野几靓,餐厅最紧要系好吃!咁睇一睇menu,一般茶记有的野呢间都有,有美式铁版唔洗讲,大大只米国队长系度,但估唔到仲有韩国泡菜饭,我估系黑豹当年去完韩国之后教呢度的厨师整的。结果我叫左个咖哩海鲜饭,咖哩系港式个种少少辣而味道唔会好浓,都几好吃。除左成只匙羹咁大的青口,仲有鱿鱼同虾咁,比较可惜既系虾都系犯了平时煮虾会犯的毛病:为左要弹牙爽口而冇左虾味,但要做到弹牙同有虾味系好advanced既技术,有机会我可以分享下,此处就先不提。叫多碟芝士焗西兰花,呢碟上菜比较耐但都理解,西兰花唔会话好硬,配上芝士丝丝入扣。饮柠水/柠茶最紧要系4片柠檬,大家记住
打算食d野,行下行下就见到呢间冰室。
无论系雷神个槌,定系米国队长个盾,呢间冰室都有,
我可以合理推断呢间冰室
不过点讲都好,话知你间野几靓,餐厅最紧要系好吃!
咁睇一睇menu,
讲真如果我系冰室老细,我谂都唔谂就同宝石做下合作,例如凭戏飞可以食野平5蚊个d,
宝石戏院同龙门冰室咁近,实大把人肯帮衬。(我大学个阵marketing系拎a)