2024-12-01
今日庆祝生日但系想食得Casual D🎂一直收藏咗呢间法式小餐馆🇫🇷位于坚尼地城比较宁静嘅一区装潢好Retro有种法式的气氛🤪菜式都系比较传统同地道水准不错好满意👍🏻特别系甜品都几有亮点🤩特别庆祝生日服务都好体贴好加分🩷系个Date Night好选择⭐️ House Made Duck Rilette 🦆鸭肉丝轻轻用香葱调味配上多士🥯咸香嘅口味都几开胃☺️⭐️ Razor Clams 🐚蛏子用香料轻轻快炒🔥镬气恰到好处而且肉质新鲜💥口味稍嫌过浓比较偏港式🥹⭐️ Duck Leg Confit, Duck Fat Potatoes 🍗暂时食过最Impressive既油封鸭腿😛一切开酥脆嘅外皮底下带浸浸油香😚一丝丝嘅鸭肉带鸭香但系唔会好似腊鸭咁干憎憎😜 配上鸭油煮过嘅薯仔好邪恶呀🥔⭐️ Bouillabaisse 🥘海鲜嘅份量满足🌊而且入边有虾青口同蟹鱼食入口都系鲜甜既🦐可惜汤底口味偏咸而且太过杰身🙂↕️以呢个价钱嚟讲少少失望⭐️ Madeleines with Chocolate Ice Cream 🍰半焦脆嘅外壳咬入去嘅口感系松软🥳食得出系真材实料嘅技巧❤️朋友略嫌偏脆但我觉得啱啱好⭐️ Grand
House Made Duck Rilette
鸭肉丝轻轻用香葱调味配上多士🥯咸香嘅口味都几开胃☺️
Razor Clams
Bouillabaisse
Grand Marnier Souffle
价位稍嫌有少少高但系觉得值回票价🧡技巧做到好好嘅松软同轻盈感☁️配上丝丝嘅橙酒香🍊食完两个甜品都唔会腻
Domaine de la Jobeline Macon Village, Chardonnay
好易入口带有适当嘅葡萄香🍇但系坦白讲以呢个价位嚟讲唔算特别Impressive🤨