2023-06-20 234 浏览
一讲起油麻地旺角楼上餐厅食饭,通常都系谂起楼上cafe之类☕。今次就俾我地揾到间好精致嘅西餐厅❣️咁就梗系要试下😋✼••┈┈┈┈••环境••┈┈┈┈••✼ 🤎餐厅走英伦复古风格🇬🇧,以黑色为主调,墙身挂有肖像画同埋旧款英文报纸,低调优雅而又不失高贵🕴🏻🌹🤎餐厅面积唔大,不过位置都几阔落。窗外望落去就系繁忙嘅油麻地街道,同环境幽静嘅餐厅入面形成好大对比🤎上菜比较慢👀,正好可以慢慢一边食一边倾计,情侣或者一班闺蜜嚟食都ok🥰另外一定要提嘅餐厅嘅店员都好细心咁介绍每一道菜🫶🏻 同埋会好贴心咁照顾我地提出嘅要求💕 最重点系其中一位餐厅店员超!靓!仔! 🥹🥹! 如果有机会去嘅话一定要留意下(●´∀`)ノ✼••┈┈┈┈••食物••┈┈┈┈••✼今次嗌咗个Set Dinner,$328已经有4道菜加饮品💓 同其他同类型西餐比好抵ヾ(*・∀・)/ 我同朋友另外再散嗌咗个卡邦尼意粉同鸡泡鱼鱼干,都已经够晒两个人食😋・・・・・・・・・・・・ 🐡鸡泡鱼鱼干 $58上菜嘅时候仲系热热地,好香鱼味😍点沙律酱食,送酒一流🥂🍈哈密瓜火腿配有机菜咸香嘅巴马火腿加上清甜嘅哈密瓜,味道啱啱好😚🍀椰菜花海鲜汤椰菜花味香浓,

✼••┈┈┈┈••环境••┈┈┈┈••✼

✼••┈┈┈┈••食物••┈┈┈┈••✼

🐡鸡泡鱼鱼干 $58
上菜嘅时候仲系热热地,好香鱼味😍点沙律酱食,送酒一流🥂

🍈哈密瓜火腿配有机菜
咸香嘅巴马火腿加上清甜嘅哈密瓜,味道啱啱好😚

🍀椰菜花海鲜汤
椰菜花味香浓,唔会太咸。听讲加咗鲫鱼🐟,所以饮落好有鲜味

🍄松露蘑菇汤
好足料嘅一个汤👍🏻上枱时已经闻到浓郁嘅松露香气,汤汁非常浓厚,比起饮汤更加似系直接食紧松露蘑菇酱🤣

🍝卡邦尼意粉 $128
正宗嘅卡邦尼做法系唔落忌廉,净系用蛋黄汁包住d意粉。蛋黄系用日本兰王蛋,好重蛋香味🐣就算无落忌廉,都已经够晒creamy

卡邦尼意粉

🥩精选牛扒配特色海盐
牛扒大概5成熟,煎得恰到好处。食落好嫩,而且仲好重牛味🐄。最特别嘅系牛扒配有3种唔同嘅盐🧂分别系夏威夷黑盐、冰岛手工盐同烟熏盐,食落好有层次。摆盘亦都非常精致🩷

精选牛扒

🍮香橙汁蒟蒻水果果冻
非常特别嘅甜品。水果嘅香味非常突出,啫喱用蒟蒻制成,而且唔系太甜,食落0罪恶感

Dessert of the day

・・・・・・・・・・・・

🍷House Wine, Red
食牛排就梗系要配红酒🍇呢款红酒比较容易入口,就算系平时唔太饮酒嘅我都饮得好开心

🍊Iced Lychee Soda
甜甜嘅荔枝苏打水,果香非常清新

✼••┈┈••••┈┈••✼
HOUSE 000 Bistro
📍地址: 油麻地弥敦道577&577A号高氏大楼9楼A室

想睇更多我既食评同分享 记得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮
フォロー待ってるよ◝꒰´꒳`∗꒱◟
卡邦尼意粉