2024-01-26 15 浏览
之前去铜锣湾行街,谂住睇下附近有咩好食🤔,比我发现到一间充满异国风情嘅意大利餐厅🤩,主要食Burger🍔 & Gelato🍦,等我一于去试下❤️餐厅环境简洁舒适,位置宽敞😝,装潢带有古代欧陆风味🖼,充满大量艺术装饰,气氛悠闲写意😎,很适合放松心情🥳✨三种Burger Size选择- 古代汉堡🐄 (Combo) $139汉堡份量十足👍🏻,包体用牛油🧈轻微煎香,做到外层香脆内裹松软,厚身牛肉嫩滑多汁🐮,牛味浓郁,微酸阿根廷青汁清爽开胃☺️,半溶化芝士🧀令汉堡增加多一份咸香味,加上清新生菜🥬、蕃茄🍅,刚好平衡汉堡油腻感😝,更值一赞是酱汁份量刚好,不会因过多酱汁而令汉堡过湿😍- 和牛汉堡🐮 (Tasting) $77汉堡份量较小,更适合女仔食😛,芝麻包体带有牛油🧈香味,和牛油脂感重🥰,肉质厚实有咬口😎,加上以80日慢煮秘制酱汁作调味😳,味道浓郁得来更突出和牛油脂香👍🏻,配上芝士🧀、生菜🥬、蕃茄🍅解腻,啖啖满足🤩- 薯条🍟 (跟餐)幼身薯条即叫即炸,炸得香脆😋,调味刚好,配上酸甜茄汁更惹味😗- Standard Valrhona Dark Chocolate Gelato🍦 (1 Scoop) $5

✨三种Burger Size选择

- 古代汉堡🐄 (Combo) $139

- 和牛汉堡🐮 (Tasting) $77

- 薯条🍟 (跟餐)

- Standard Valrhona Dark Chocolate Gelato🍦 (1 Scoop) $56
采用高品质Valrhona品牌所出产的黑朱古力🍫,味道带有微微苦涩😝,Gelato质地顺滑,奶香味重🍼,虽然价钱较高,但值得一试😎

呢间餐厅可以因应自己食量而选择汉堡大小🤣,真系啱晒我呢啲细食既女仔🥰,又唔洗惊食唔晒会浪费😚

📍 Exotica Gelatea – 铜锣湾
铜锣湾霎东街49号地舖