2016-03-31
上次同朋友黎试过alma觉得系唔错既选择,今日就同屋企人黎试下葡国菜。一叫完野食就上面包,面包仲保持刚刚出炉既温度,而且口感非常松软,我都忍唔住点晒成盒牛油呀!首先头盘叫左个葡式肉肠煎蛋,食既时候将简单同肉碎搅匀,食落去扳手既煎蛋加上烤至香脆既肉碎,口感层次丰富之余亦非常香口,直头一个人可以食得晒成个呀!之后再叫左个炸马介休薯球,上次试过觉得非常特别所以今次一定要再叫比屋企人试下。外面既脆浆非常薄,一咬落去表皮微脆,而里面既马介休拌薯蓉馅料质地非常厚身,非常足料,感觉好似食紧分量好多而比压缩既炸薯球,非常推介比大家 我地仲叫左呢款非常特别既烤猪耳沙律,唔好以为沙律系前菜所以分量会好少,呢款猪耳沙律分量多到惊人,出左猪耳亦伴以腌好既洋葱。食落去酸酸地有一股醋味,但唔会太浓烈刺鼻,而且猪耳煮到非常淋,不住不觉就会食晒成碗呀!main course 就叫左个葡式海鲜焗饭仲跟个薯条。一上菜已经觉得卖相非常吸引,上面既大虾同青口非常新鲜,而且下面既饭煮到非常粘稠,好重番茄味,不过食得太多的话有d腻,一齐share就刚刚好啦~而佢个薯条亦都好好味,新鲜炸起仲热辣辣,正 食葡国菜最后就梗系唔少
一叫完野食就上面包,面包仲保持刚刚出炉既温度,而且口感非常松软,我都忍唔住点晒成盒牛油呀! 首先头盘叫左个葡式肉肠煎蛋,食既时候将简单同肉碎搅匀,食落去扳手既煎蛋加上烤至香脆既肉碎,口感层次丰富之余亦非常香口,直头一个人可以食得晒成个呀! 之后再叫左个炸马介休薯球,上次试过觉得非常特别所以今次一定要再叫比屋企人试下。外面既脆浆非常薄,一咬落去表皮微脆,而里面既马介休拌薯蓉馅料质地非常厚身,非常足料,感觉好似食紧分量好多而比压缩既炸薯球,非常推介比大家 我地仲叫左呢款非常特别既烤猪耳沙律,唔好以为沙律系前菜所以分量会好少,呢款猪耳沙律分量多到惊人,出左猪耳亦伴以腌好既洋葱。食落去酸酸地有一股醋味,但唔会太浓烈刺鼻,而且猪耳煮到非常淋,不住不觉就会食晒成碗呀! main course 就叫左个葡式海鲜焗饭仲跟个薯条。一上菜已经觉得卖相非常吸引,上面既大虾同青口非常新鲜,而且下面既饭煮到非常粘稠,好重番茄味,不过食得太多的话有d腻,一齐share就刚刚好啦~ 而佢个薯条亦都好好味,新鲜炸起仲热辣辣,正 食葡国菜最后就梗系唔少得葡挞啦!上次食完一直对佢念念不忘,不过一直未有机会行过个头,今日终于食到啦哈哈!我觉得佢做得最出色既系外面既皮非常薄同香脆,而里面既蛋酱微甜同烤至金黄,一咬落去感受到香脆外层加热辣辣又绵滑既蛋,非常好味