2021-04-16
趁着复活节长假期,谂住食餐有质素嘅omakase。因为疫情关系,堂食时间只可以去到10点,又想同朋友食得尽兴啲,于是6:30就嚟到餐厅谂住慢慢叹。横掂都系,我哋拣咗份量最多𠮶个餐 「川」店员先奉上三款前菜,有海胆豆腐皮,南瓜豆腐,同萤光鱿鱼。海胆几鲜甜,萤光鱿鱼几惹味,少少辣辣地。不过由于我哋太肚饿,第一下已经唔记得咗影相。之后刺身有生蚝,大只够creamy, 同埋上面放咗啲酸汁啫喱都几特别,唔似平时食开𠮶啲加柠檬咁单调刺身再嚟有个左口鱼,里面卷着啲葱,好清新北海道响螺,口感爽脆仲有牡丹虾同喜之次,够晒油香之后就有煮过嘅鲍鱼,拖罗同和牛刺身,鲍鱼点返个肝酱够晒甘香熟食环节去到我同朋友都最钟意食嘅蟹,呢只好似系叫香箱蟹。最开心嘅系师傅已经拆晒肉,我哋啖啖肉就啱食真系好幸福。跟住就到寿司,每一件寿司上面师傅都特别调配过,完全唔需要点豉油直接食,味道都配搭得好好。跟住去到一个叫做海胆饭,又系大满足嘅一道菜。中间放咗啲白虾同松叶蟹肉,味道配搭鲜甜,面头仲要加咗啲鱼子酱同金箔,够晒矜贵,师傅话系我哋呢个餐先会有架咋。虽然食到尾已经饱到反艇,但系仲有个自选手卷同埋鱼汤,日本生果。真系无得输。去唔到
横掂都系,我哋拣咗份量最多𠮶个餐 「川」
刺身再嚟有个左口鱼,里面卷着啲葱,好清新
北海道响螺,口感爽脆
仲有牡丹虾同喜之次,够晒油香
之后就有煮过嘅鲍鱼,拖罗同和牛刺身,鲍鱼点返个肝酱够晒甘香
去唔到日本旅行住,唯有食住omakase 止住瘾先啦。