2023-04-12
上星期食完同一集团嘅半自助晚餐,收到2+2复活节优惠自助午餐嘅资料,约咗个日本friend 同两个小朋友,当然带埋好醒目嘅家姐,今日过嚟食复活节大餐。用膳时间由中午12:00到下午2:30。我哋11:50已经到咗餐厅门口,因为未够钟,所以喺外面排队等。佢哋安排张枱喺好入,心谂要行好远先攞到嘢食。😢家姐一开始就攞热食,我哋其他人都由前菜或者面包开始。我攞咗绝对降低「战斗力」嘅沙律。😂然后系海鲜冷盘,我唔敢攞咁多,龙虾钳、螺、冻虾同青口都系攞一、两只。最欣赏啲螺,非常新鲜,我用两枝普通牙签就轻易咁将成条又爽又甜嘅螺肉拉哂出嚟😋。龙虾钳都好新鲜,不过个壳好硬又冇工具开,我攞咗把餐刀去撬开佢。😅青口就真系麻麻哋,粒肉细到粒波子咁「大」,但系又冇波子咁涨卜卜。😢跟住继续食冻嘢,鱼生只有四款:醋鲭鱼、三文、吞拿同鲷鱼,新鲜加厚切,唔错。值得一提系:我个日本friend 话佢从未见过咁特别嘅寿司卷,佢话应该系香港local 先有,所以佢都试吓,仲话最有特色喺天妇罗寿司卷。听完佢咁讲,我都攞咗四件,虽然又唔觉唔觉咁食咗好多饭😅,但系又真系好有特色,仲好好味添。😋😋我以前好钟意食生蚝,今日见到好多人排队
我以前好钟意食生蚝,今日见到好多人排队,因为早一轮,肠胃唔系几okay所以唔敢食,反而我哋五个入面年纪最细𠮶个话要食。😂
其实我都未开始食热嘢,就已经好饱😂,沙律果然减低咗我嘅战斗力。😭不过少少哋都要食啲嘅:红咖喱杂菜、青咖喱鸡、新鲜出炉嘅印度薄脆饼,再加一块烧牛肉,加多一细碗猪脚姜同两匙梗荷叶饭。够哂啦,要留返啲位比甜品。😂
食自助餐点少得甜品吖:我等咗超过五分钟都系为咗块窝夫,将啲雪糕放喺块热辣辣嘅窝夫上面,睇住佢溶咗流入啲格仔度,再切嚟食,简直系一种享受!其中一个小朋友攞咗一件有只蝴蝶嘅蛋糕仔,佢话唔系件件都有蝴蝶,我问佢系咪纸嚟嘅,佢话系chocolate,跟住成只蝴蝶放咗入口(一定系惊我会攞咗佢只🦋)😂
今次呢个复活节优惠真系好抵,人均唔使$300。唔好睇小啲细路,佢哋随时食得多过你同我。😂
总括嚟讲:食物款式多、食材够新鲜、价钱又唔贵、系超值之选。😋😋👍🏼👍🏼