2019-05-16
今次同朋友一行三人嚟到呢间位于新蒲岗嘅德国餐厅,试一试传统德国美食,叫左传统德国白猪手($218)、德国香肠拼盘($218)、墨西哥香葱芝士薄饼($88)同香草酱烟肉三文鱼意粉($128)。讲到德国最出名嘅菜式当然就系德国咸猪手,咸猪手有烤焗同水煮两种烹调方式,我哋选左水煮呢种方式,表皮冇烤焗制咁脆身但非常软嫩,用刀轻轻一划就可以切开,咸猪手肉肥瘦适中,肉质唔干身,保留到肉汁!单食咸猪手食得多会腻,配菜有酸菜同芥末薯仔沙律,再加上芥末酱,配搭起来可解咸猪手嘅油腻!另一种德国传统美食当然唔少得有德国香肠,德国香肠拼盘有芝士肠、辣肉肠、香草鸡肉肠三种,配菜仲有薯角、酸菜。同一般市售的香肠唔同,冇人工化学味,亦唔干身有肉汁!墨西哥香葱芝士薄饼,味道同中式葱油饼差唔多,好香香葱味,不过同中式葱油饼唔同嘅地方系,呢道菜仲有芝士同牛油香味,饼底亦都比较薄身同脆,配搭埋鹰嘴豆蓉,好食!香草酱烟肉三文鱼意粉,香草罗勒味浓,而且有青草香味,个人觉得过份「清新」,但朋友们有将其清盘,味道方面见仁见智😂
传统德国白猪手
德国香肠拼盘