2024-09-08
「德国之夜」德国炸猪手,不同种类嘅香肠,饮番杯啤酒都系我这个麻甩婆的心头好,今日揾到一间位于尖沙咀亚士厘道的嘅正宗德国餐厅「Prosit Bar and Restaurant」,地方唔算大但超有气氛,入到餐厅挂满啤酒旗帜,墙上亦挂满不同种类的结他,原来这里逢星期五六更有乐手驻场表演,可以一边饮酒一边听吓歌,非常写意👍▪️Roasted Pork Knuckle with Sauerkraut & Boiled Potatoes Combo Set 原价 $ 330 优惠价 $ 268 ( 1 Sept ~ 31 Oct )餐厅最近以优惠价推出咗德国猪手啤酒套餐一人前,超级抵食,有半只猪手、香肠、薯仔、沙律和酸菜,再加两杯啤酒,超级抵食👍德国猪手当然做到非常到位,外皮脆卜卜肉质烟靭咸香,配菜也非常传统的德式风味,配上最佳拍档黑白啤各一杯,非常滋味▪️Mixed Sausage Platter 什锦肠并盘 $ 248德国肠也是德国人最钟意嘅名菜,多款不同肉类嘅香肠,猪肉、牛肉,鸡肉、大细形状都有,而且份量超多,条条外皮香脆肉质Juicy各有不同风味,仲有我最钟意嘅焗脆薯,香肠沾上芥辣一齐食更
德国肠也是德国人最钟意嘅名菜,多款不同肉类嘅香肠,猪肉、牛肉,鸡肉、大细形状都有,而且份量超多,条条外皮香脆肉质Juicy各有不同风味,仲有我最钟意嘅焗脆薯,香肠沾上芥辣一齐食更加美味
▪️Apple Strudel 德式苹果批 $ 95
两个人食完猪手和香肠虽然超饱,但甜品总要来一份作完美的一餐,德式苹果批上层是超级酥脆的酥皮,包住用肉桂焦糖焗香嘅苹果肉,伴上云呢拿雪糕和朱古力酱,美味满分
▪️ Fruit Punch $ 72
除咗啤酒,呢度仲有其他唔同特饮,小时候的最爱「Fruit Punch」,喜欢独有的香甜和清新味道