2015-01-27 1318 浏览
虽然间餐厅「黑妈妈」,但系啲座位好特别,亦都坐得几舒服,系一个个酒桶咁嘅形状。个餐牌上面选择不多,而且全部写英文,如果对食物名少认识的朋友可能会睇得吃力少少><。而且餐厅staff全部都系讲英文,完全唔识中文。好彩有朋友之前黎过知道有咩食,咁就order左几款招牌菜。首先上菜系拼盘,拼盘上应该共有9种小食,分别有:肠仔、磨菇肠、辣肉肠、风干火腿、芝士粒、咸肉粒、肉丸、肉干粒同pickles!虽然食材系好普通,但胜在够大堆头,同埋成班朋友食就最好不过。我最欣赏系个pickles,因为可以中和返啲肉嘅油腻。其实好多人都好抗拒食pickles,事关有阵味同太酸、味道唔系好多人接受到,但呢度个腌菜ok,连埋啲肉一齐食﹝有啲似韩国烧肉包住生菜一齐食嘅感觉﹞,都算系几清新。小小建议 ,应该俾多少少其他味的酱料,例如辣汁、甜汁等等。就咁点yellow mustard都几闷。之后系三文鱼沙律,水准一般,啲菜都几新鲜,冇特别惊喜。其实沙律黎黎去去都系咁嘅味,因为菜本身冇咩味,都系靠个汁去俾味佢。一系就系油醋、一系就系千岛酱等等。唯一可以改善沙律味道就系加多几种新鲜菜,like火箭菜、红菜
同埋成班朋友食就最好不过。

之后系三文鱼沙律,水准一般,啲菜都几新鲜,冇特别惊喜。其实沙律黎黎去去都系咁嘅味,因为菜本身冇咩味,都系靠个汁去俾味佢。一系就系油醋、一系就系千岛酱等等。唯一可以改善沙律味道就系加多几种新鲜菜,like火箭菜、红菜头等等。呢个沙律似乎得一种菜….=.=
!
令人最期待的主菜终于出场啦!!!!!!!!!!!!!!!!咁大个第一次食同见德国咸猪手听人地讲啲肉肉好咸同好难咬,我都担心左一阵。点知试左之后就咩担心都冇晒啦

其实基本上咬落系冇咩肉、皮居多,唔好睇佢咁大旧。伴碟嘅系薯蓉﹝图片中右﹞同萝卜蓉﹝图片中左﹞。先讲个猪手,其实同中式烧乳猪系非常之相似,但两种猪皮的质感唔同。我反而觉得德国猪手冇中国果种咁油腻,同埋烧得干身啲。Fass的猪手皮脆、味道甘香,而且唔会成口油。
至于伴碟个薯蓉亦非常唔错,滑、唔「确喉」但我个人口味就好唔ok个萝卜蓉
﹝我啲朋友觉得ok冇问题﹞。因为萝卜蓉酸酸臭臭,放入口又酸到may埋晒眼咁
。如果系俾多埋薯蓉就好啦!
最后不得不赞杯红莓汁。我饮得出唔系开粉
,因为好清同好接新红莓个原味。好可惜,呢度饮品选择又真系太少,除左有酒精饮品同几款果汁之外,基本上真系完全冇野简,连一款热饮都冇
红莓汁
三文鱼海撒沙律