2018-02-01
早前有朋友见我啲食评讲行山,好似几正、几好玩,都喺架,如果路线啱,真喺风景正,加上行得攰攰哋,之后食嘢就更滋味。所以,叫我搞番一转轻松易行,故就一于「小夏威夷径」啦,西贡行到入将军澳,轻松又有靓景。结束点,就喺宝琳,所以,顺理成章落新都城揾食,因为𠮶度集中啲且选择多。晌电子水牌上,票选咗「OK德海南鸡专门店」,所谓票选,都喺得我哋几个啫,拣佢都喺因为有老友想食海南鸡,见佢自称专门店,就投其信心(搏一搏)一票。睇佢门面,似似哋茶记,但踏入店内,左边喺咖啡店风格,摆放多张舒服嘅梳化椅,另一边嘅装修,就带工业风,水泥墙、水喉通搭乌丝灯胆喺惯常嘅设定,整间店再配上柔和嘅灯光,予人悠悠之感。嚟到目标当然喺海南鸡饭,而晌门口放咗个午餐餐牌,只有3款,款款卖$68,无加一,海南鸡饭亦喺其中一款,咁就啱晒啦。单睇呢个餐牌,就个佢哋卖嘅菜式一拘一国,绝对喺茶记精神。翻一转主餐牌,拍拍照俾大家参考,主餐牌嘅海南鸡饭同样标$68,但午餐就多杯饮品。此外,仲有多款碟头饭、越式粉面、意大利面、私房主菜、特色小食、蔬菜菜式、各款饮品。餐牌最尾一页喺下午茶套餐,我哋离享用时间仲差一大截,无缘悭番啲钱。餐具、牙签、糖
招牌去骨海南鸡饭 $68(午餐)
卖相都几靓仔,只碟明显都喺为上个海南鸡饭而设,因为啱啱好3个「格仔」放上甜酱油、辣酱及姜蓉,啲酱油够杰身,几对办。鸡肉嘅份量亦唔少,更有少少蕃茄、青瓜作为伴菜。
其中一位朋友点咗香茅猪扒,猪扒炸得够金黄,并切成一件件方便食用。小弟就无试过,但朋友就觉得好食,一来咬落去香脆却唔油腻,肉质松化有肉味,二来香茅味十足。 秘制潮式卤猪脾饭 $68(散点)
晌主餐牌中,呢个饭喺店方嘅推介之一,虽然喺散点菜式,但饮品都有半价优惠。卖相无话咩特别,但淋上浓浓嘅女酱汁,睇起嚟都吸引。同样无亲口试过,但友人赞啲猪脾炆得够腍够透,入口有种骨胶不3爆棚嘅感觉,至于啲酱汁确喺香浓惹味。 热奶茶(餐饮)
人人都饮唔同嘅嘢,不过都喺咖啡、奶茶、冻柠水……,佢哋饮乜就唔多写喇,小弟就拣咗奶茶,其实既然店家定位为咖啡店,好应该试佢啲咖啡得唔得,不过,落咗单就算。奶茶嘅味道唔差,未至于好丝滑,但茶底够香。更钟意喺佢只茶杯,杯口印有「信、望、爱」,店主你喺基督徒吗? 既然条小夏威夷径咁好行,就顺便同大家分享吓,尤其由西贡井栏树入,将军澳宝琳(将军澳村)出,全程下行,一路落山,非常轻松。有几处溪流、瀑布、石涧、大石崖……都喺打卡位。
虽然只喺食个晏,但我哋就磨足两个钟咁滞,其实,就唔喺行得攰,因为小夏威夷径真喺颇易行,只喺大家又讨论番2020我哋嘅极光之旅,查实都唔知成唔成事呢!