2014-10-29 1265 浏览
难得要在中上环买外卖饭盒,特登兜去上环买法式烧鸡做晚餐。店舖不算难揾,迎面有很多人提著它的外卖盒,在皇后大道中已经看到小巷中有一家小店,外面站满了人;况且飘出来的香味老远都嗅到了(我带外卖上电车,几乎全车人都嗅到!)点了四分之一只鸡(给了脾位我啊,感动),side dish则选了French Potatoes(另有french beans和法式家乡炖杂菜). 如果把法国鸡的价钱都考虑在内,七十五大元的价钱其实甚为相宜。烧鸡走嫩滑路线,脂肪十足,香料味道都渗进鸡皮里,但泡在肉汁里,失去了外皮的焦脆感。反而side dish薯仔质料上佳,鸡油的味道浸满了薯仔,形成厚脆的外皮,加上香草的调味,真系要俾个GOOD下次会encore薯仔同埋试下佢个蛋批。服务方面,几位法国哥哥姐姐的口音真系非常法国,𠮶个程度唔系会听错冧巴,而系你唔知原来佢嗌紧冧巴!唔唯意真系好易MISS咗......另外,真系要赞下佢个外卖盒设计,除咗佢𠮶只系冷酷黑中一只温暖小红鸡的图案,佢本身个盒已经隔开咗两格,唔驶鸡油浸腍D薯仔--而且佢既纸质非常坚挺,用油浸都冇过底!(看到二人份的盒仔好似西饼盒咁一抽过就好羡慕,点解我要孤
难得要在中上环买外卖饭盒,特登兜去上环买法式烧鸡做晚餐。
Chicken with potatoes

下次会encore薯仔同埋试下佢个蛋批。
服务方面,几位法国哥哥姐姐的口音真系非常法国,𠮶个程度唔系会听错冧巴,而系你唔知原来佢嗌紧冧巴!唔唯意真系好易MISS咗......另外,真系要赞下佢个外卖盒设计,除咗佢𠮶只系冷酷黑中一只温暖小红鸡的图案,佢本身个盒已经隔开咗两格,唔驶鸡油浸腍D薯仔--而且佢既纸质非常坚挺,用油浸都冇过底!(看到二人份的盒仔好似西饼盒咁一抽过就好羡慕,点解我要孤单寡人食烧鸡架呜呜呜)........
2014-10-28
7 分钟 (外卖自取)