2019-06-05 1495 浏览
当连锁酒楼开到成行成市,食物制作工厂供应食材越来越普遍,香港人对于传统嘅早点下午茶餐点嘅要求亦冇得再左拣右拣,有得食就已经觉得几好,变得越来越冇所谓嘅时候,茶楼以外嘅点心店应运而生。呢间点心店开正喺大马路,营业时间由8点到夜晚11点半,仲要冇落场,即系可以喺到饮早茶,食午餐或者下午茶,再唔系晚餐宵夜都可以来个一盎几件!来过好多次,系佢哋嘅出品的确有保证,虽则铺头细细,对食物嘅出品要求毫不马虎。基本款嘅点心都有齐,最紧要嘅其实应该系啲点心系咪热辣辣出场,啲嘢食味道系咪正正常常,虽然好似好简单,但问心,如今有几多茶楼或点心店,真系做到晒?在此我只介绍两款小女必点嘅两款点心!每次比我哋嘅都系热辣辣,出晒烟,一笼有三个,一面内一扫而空!看图说话,啲奶黄因热力,咬一啖就流晒出来,有时,一个真系唔够喉㗎!咸水角都系我饮茶一定要食嘅菜式,呢到嘅咸水角好足料,都系热辣辣上台,唔会炸得干身,层皮略脆但又韧韧啲,好好咬口,必食之选!呢款就比较特别啲,落咗燕麦,既有白糖糕嘅甜丝丝,又可以拥有健康嘅食物,如果对白糖糕情有独钟,呢款要试。提提你,呢个马拉糕有啲杏仁,唔系每件都有,食到系你好彩。最后当然唔少得啲食

小心流沙包

在此我只介绍两款小女必点嘅两款点心!

家乡咸水角

燕麦白糖糕

原笼马拉糕

提提你,呢个马拉糕有啲杏仁,唔系每件都有,食到系你好彩。

金蒜蒸排骨

最后当然唔少得啲食肉兽嘅心头好,蒸排骨有好多蒜,食完要kiss要谂清楚!

鲜虾烧卖皇

不能错过的烧卖,有好大粒嘅虾,爽口又满足。

仲有好多菜式不能一一尽录,有兴趣嘅朋友可以去试试。

口味指数:

服务指数: