2018-11-18
跟得夫人跟左男朋友去同佢朋友食飯飯,約左系中間點食飯飯,上左Openrice搵,見到呢間餐廳個名咁得意,叫做心夜來潮,於是簡左黎食,Try下潮汕菜。我地大約7點幾到,剛到GE時候都仲未算好多人,後尾未夠8點就已經全院滿座Lo。潮洲麵線線兜亂($88)本身以為呢個麵線可能會好似臺灣麵線咁,好似糊咁,但原來佢系炒麵黎GE,而呢個面GE質地好有趣,佢唔完工炒麵果種咁幹GE口感,軟身D,同掛醬汁GE能力都強D。店家炒野都幾夠火喉夠味,上臺D煙系咁向上飄,而且非常多充料,落左好多魷魚、冬菇、椰菜、豆芽等等果D去炒,我地一台食人,果果都食2碗先肯停手!秘制花膠豬手墨魚腩煲($138)花膠+豬手=養顏聖物,身為貪靚人士之一GE我又點可以唔叫個黎試下呢。我唔太鐘意D花膠同豬手煮到融哂GE口感,而呢度GE花膠同豬手系入味得黎,系仲系有咬口,QQ彈彈爽口果種,幾鐘意佢地GE調味料,鹹甜拿掐岩岩好,好食!傳統鴨蛋煎蠔烙($86)去食潮汕菜唔食蠔餅好似有少少對不起自己,呢個蠔餅GE粉漿系用鴨蛋開的,所以食落去香口好多,店家非常大方,蠔仔好似唔洗錢咁,食個蠔餅都系蠔,啖啖肉,啖啖都補呀!蠔餅香脆可口,蠍仔咬落去
潮洲麵線線兜亂
潮洲麵線線兜亂($88)
秘制花膠豬手墨魚腩煲
秘制花膠豬手墨魚腩煲($138)
傳統鴨蛋煎蠔烙
傳統鴨蛋煎蠔烙($86)
去食潮汕菜唔食蠔餅好似有少少對不起自己,呢個蠔餅GE粉漿系用鴨蛋開的,所以食落去香口好多,店家非常大方,蠔仔好似唔洗錢咁,食個蠔餅都系蠔,啖啖肉,啖啖都補呀!蠔餅香脆可口,蠍仔咬落去爆汁勁鮮甜,點少少魚露少,勁好食!
雞油豆苗
小編覺得豆苗靚的話,無論點炒都好食,但估唔到用雞油去炒菜會加分咁多,即刻香口左好多,唔再點加調味,果味已經好出,好好食!
家鄉隔水銅盤蒸雞
家鄉隔水銅盤蒸雞($138)
呢道蒸雞超超超好食,首先雞唔系冰鮮雞,雞系有好香GE雞味,而呢個雞蒸得岩岩好,入口好嫩滑,而且醃我好入味,店家再放左D木耳、杞子、紅棗、冬菇去蒸,令到D雞入口帶少少GE甜。
醬鹵六小碟
醬鹵六小碟($148),非常大碟,呢度GE鹵水同出面街食開有D唔同,佢唔系冷盤黎GE,帶少少溫熱,我鐘意!女仔唔可以食咁多生冷野呀嘛!見到有6款喧咁多鹵水可以食,真系開心,今次有豬耳仔、豬腩肉、豬大腸、豆腐、紅腸 同 豬脷,佢地GE鹵水野都煮得幾入味下, 唔會太鹹。豬腩肉唔會太鹹;豬耳仔咬落QQ彈彈又爽口;豬脷都彈牙;我唔食豬大腸,但朋友話好好食,話好有咬牙;豆腐夠入味,好食。
朋友飯聚呢度GE氣氛都幾好,而且店家都幾熱情。