2016-04-01 380 浏览
今晚无煮饭,约左老公系荃湾等,周围行睇下有咩岩食,咁岩要去杨屋道街市𠮶边交收SET奶樽,行下行下就行左去三陂坊附近,见到好多大排档,零零舍舍有间系埋面,心夜来潮???发现系食潮州野架㖞!我有左咁耐都无食过呀!唔理三七二十一,我都要食!入到去我觉得好似入左TVB剧D旧式酒楼咁,好古式古香,D椅子就好似人地D功夫椅,成个设计都好怀旧。每只碗每只碟都有「心夜来潮」个名,有好特色,等左15分钟老公终于黎啦,即刻叫野食,饿屎人啦!睇餐牌既时候,见到有免费潮汕功夫茶,当然要试下啦!我地点左铁观音,玩左一轮冲茶之后,浅浅地品尝一下,十分香既茶味,饮多两啖有回甘既感觉,值得一赞!「菜脯煎蛋」,老公话一定要食呢个,$40一D都唔贵,块煎蛋真系成只碟咁大呀!煎蛋好香,蛋又嫩又滑。爽脆既菜脯系呢味菜既灵魂,菜脯系煎蛋前应该有炒过,即使唔加任何调味料,单凭菜脯已经够晒味,散发出咸香味,加埋蛋就更加好味!「酱卤鸭」,本身想食酱卤鹅,但鹅就$98,鸭就$68,前两日先食完鹅,所以点左酱卤鸭。平时食开既打冷,通常只有卤水鸭OR卤水鹅,食既时候只会食到卤水味,变化不大,但呢个酱卤鸭仲用上秘制酱汁,个酱汁味浓,好JUI

菜脯煎蛋
「酱卤鸭」,本身想食酱卤鹅,但鹅就$98,鸭就$68,前两日先食完鹅,所以点左酱卤鸭。平时食开既打冷,通常只有卤水鸭OR卤水鹅,食既时候只会食到卤水味,变化不大,但呢个酱卤鸭仲用上秘制酱汁,个酱汁味浓,好JUICY,咸咸地,配埋卤水个味好衬。$68一份既酱卤鸭估唔到份量都唔少,数埋成廿几三十片,我欣赏食店采用瘦鸭,肥肉真系无乜,食都食得健康D啦!肉同骨既份量均等,唔会得骨无肉,每片酱卤鸭都充满酱卤既香味,值得推介!
酱卤鸭
「手工捻面猴」一睇到呢个名我就觉得好好笑,关马骝咩事呢?上GOOGLE一睇,原来捻面猴系潮州街边面档常见既菜色,系真真正正既潮州菜,将面团捻成一片片,煮好再配上配料。食店探用既配料有肉碎﹑干鱿鱼﹑虾米﹑冬菇﹑菜脯。味道食落好似我地平时食既油渣面,配料又相似。可能唔系港式既潮州食品,我同老公都觉得一般,汤同配料没有任何特别味,但想赞的是师傅捻面团的功夫,食得出每块面团都薄薄地,但又好坚韧,唔会煮完咬完就散开,功夫一流!
手工捻面猴
手工捻面猴
「方鱼炒芥兰」,冬天当然要食芥兰啦,芥兰炒得好香,无苦涩味,系就系份量少左DD(因为唔够喉呀XD),方鱼就系我地平时食粥会落既方鱼,脆卜卜,好好味,但我个人就觉得唔太夹味,芥兰无方鱼味,好似清炒完芥兰再另加方鱼。但整体味道真系唔错,食完再望望只碟,无乜油架,系健康既菜色!
方鱼炒芥兰
压轴出埸既系制作需时(等左30分钟),即叫即煲既潮汕砂窝粥!!!我同老公得两个人,所以我地叫左个「小」($160起),任点配料,我地拣左蚝仔﹑泥鯭﹑九肚鱼同田鸡。粥一上,仲大滚紧架!!!!配料好足,好容易就揾到晒D配料出黎,食店童叟无欺,真材实料。特别提一提泥鯭,好多泥鯭,好香,令窝粥十分鲜甜。加上四种配料既砂窝粥呈金黄色,由于好多海鲜,粥底十分鲜甜,粥亦煲得好绵,唔稀,$160真系好抵食!!!!蚝仔无沙,够干净,九肚鱼我好少唔系食炸既XD,原来都几甜几好味,一如平时,D骨都系食得既,脆卜卜。田鸡可能比较贵,所以份量唔太多,我都只系食到过两次…
潮汕砂窝粥
十分之饱,埋单都系$398!!!!睇MENU时见到旺角有分店,我同老公讲,我生B之前一定要去食多次!
题外话/补充资料: 食店只收现金,全日加一
2016-03-12
方鱼炒芥兰