2021-06-24
想揾间有情调的餐厅几个人密密吹发现ne间Poseidon restaurant & bar,唔识行会巧远,识路会巧近,不幸地系属于唔识路, 最后发觉尖沙咀A1出口沿海防道向餐厅方向估系叫宝丰大厦有条楼梯通到去亚士厘道,真系快到呢。。。比起尖东站L5出口行的我们认真觉傻猪🤪。 占成层的餐厅一入眼见门口有几个位座住等位,钟意仲可以同大只龙虾模型影相tem XDD,入到去卡位超多,走复古风带点海洋,神袐而高级的色调配搭,坐落舒服同其他人又有安全距离。 吹水必备小食就叫左芝士肉酱牛油果薯条,明明好大摊的牛油果比我地搅拌完会没左踪迹,热脆的它好易唔经唔觉无视卡路里咁食个唔停口。 比d仪式感好似食西餐咁就叫左头盘的酥皮焗蟹肉盒,以为系酥皮海鲜汤个款酥皮,点知系一cut即碎,蟹肉多啰啰配埋酥皮巧趣致。海鲜拼盘叫熟食的𝘗𝘰𝘴𝘦𝘪𝘥𝘰𝘯 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭由鲜甜又大块的海鲜:龙虾,虾,扇贝,蚬,青口,三文鱼,鱿鱼 仲有少量肠仔同粟米+蒜蓉包+酱汁+丰富的香料带回点微辣好开胃架,睇图都见成盘仲大盘个匙羹。第二日乖乖要番工虽然没点啤酒但都要叫的德国猪手配酸椰菜,令人眼前一亮。大份多肉好正常
第二日乖乖要番工虽然没点啤酒但都要叫的德国猪手配酸椰菜,令人眼前一亮。大份多肉好正常,超级外皮薄脆肉厚嫩滑微juicy,酱都唔洗点已经ko 6大块。
点少得叫甜品,所以以柠檬雪葩做ending, 以为会巧酸,点知食落系好fresh的清新柠檬沙冰,选得岩。
Encall again会打算试斧头排,估应该要预先book, 疫情后ne间都岩大班人聚会啦,最后又见原来有室外wo, 见位都唔少架。
#𝗣𝗼𝘀𝗲𝗶𝗱𝗼𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 & 𝗕𝗮𝗿 #尖沙咀 #天星大夏#德国猪手 # #酒吧 #多国菜