2017-04-28 103 浏览
朋友推荐嘅一间系铜锣湾嘅西餐厅,本身都好少过去铜锣湾,难得有港岛朋友生日,所以就拣咗呢间有怀旧气息嘅餐厅庆祝。见到原来有一个寿星套餐优惠,但系我地得两个人所以就冇叫到,下次多啲人嘅时候就可以去试吓。烧牛脷$129呢个菜比足90分,之前食开既牛脷都系比较干同鞋,但系呢一个菜完全去到更高境界,轻轻切开便可以,牛脷非常软身多汁,简单用黑椒调味,不需要沾上酱汁都已经非常够味,每旧牛脷厚到十足,但仍可煎到保留肉汁,师傅工架一流。纽西兰T骨羊扒$159羊扒亦是厚切,羊味刚好,不会太浓,内里肉质带粉红色,沾上酱汁更能带出羊味,但系当遇上软熟嘅牛脷,羊扒就相对来讲难切一啲。值得一赞嘅系旁边嘅薯蓉,无加过多嘅奶,真正食到薯仔嘅味道。焗法国田螺$99侍应提醒我哋个壳都食得,原来个壳系面包整嘅,因为铁锅热力嘅关系,令到薯蓉带少少脆身,配田螺一齐食非常之match。乳酪虾仔蛋沙律$99乳酪代替沙律酱更加健康,一碟沙律有四只虾,比平时出面食到嘅沙律,虾嘅size更大,乳酪酸酸嘅口感,配上沙律菜,作为开胃前菜系一个唔错嘅选择。黑毛猪热脆包$89呢个系当晚令我哋惊喜嘅一道前菜,黑毛猪肉汁多, 里面都煎系粉红色架,配

烧牛脷$129

纽西兰T骨羊扒$159

焗法国田螺$99

乳酪虾仔蛋沙律$99

黑毛猪热脆包$89
呢个系当晚令我哋惊喜嘅一道前菜,黑毛猪肉汁多, 里面都煎系粉红色架,配上芥末酱,外层热脆嘅面包,真系无得输,餐厅更贴心提供菠萝,比我地清味蕾。

士多啤梨mocktail$68
经理特意为我地调配既mocktail,士多啤梨嘅甜到刚好,仲饮到果肉架。
2017-04-26