2020-12-13
放假去咗沙田揾朋友Hea下,我哋去咗新城市三期一间中菜馆食晚饭🥢,餐厅叫做「四季芬芳」。等位期间,我哋见到大大个「蛇王芬」灯箱,其后更知道佢哋嘅渊源😉。由于我哋晏咗落去食,八点钟坐满人,得番包箱有位,但店员好好人俾我哋坐🤣。餐厅环境好靓,佢由地板以至墙身都经过精心设计,装潢带点中式风,用上湖水蓝色调更显瑰丽💙。呢度嘅餐具以至餐牌都好有心思😍,每样均印有餐厅名字,而且餐纸更䆁述餐厅嘅起源背景,令客人留下深刻印象。题外话,餐厅收茶位每人$10。灌汤竹丝鸡百花丸($38粒),餐厅嘅食物出品卖相好靓,呢粒百花丸玩味十足😜,因为佢将汤汁放入滴管,再让我哋插入丸中间灌入。百花丸大大粒,炸外皮超酥脆,仲冇无油腻嘅感觉;而入面就有虾胶同鸡丝🍤,好味。花胶太史蛇羹($98),蛇羹大大盅,装嘅器皿红色底座劲有霸气😎。伴旁有薄脆、柠檬叶同埋白菊花,店员介绍传统系用嚟癖腥,不过我觉得蛇肉一啲腥味都无。话说其实今日系我第一次食蛇羹🐍,本身都惊自己未必食到,但食落感觉无乜嘢,口感几似鸡丝。蛇羹够热好滋味,而且配料仲有花胶、木耳丝等等,好足料。甜酸苦辣四小碟($98),顾名思义,即系甜酸苦辣各有一碟,包括甜嘅洛神花
其实四款小食各有特色,好难话边款最好食。🌶辣𠮶款相对普通,因为系酸辣青瓜。最有惊喜嘅系苦𠮶味,因为凉瓜加上蜂蜜柚子🍯,令到苦瓜变得易入口,好正!另一方面,每款小食嘅形状均切成扭纹,好鬼过瘾。
煲仔饭当然唔少得饭焦啦🍚,配饭嘅酒香火焰甜豉油唔会太咸。
总括嚟讲,四季芬芳喺各方面都令人满意💯,食物味道算系几有水准。再者,餐厅定价唔算贵,其实只系同普通街坊 酒楼差唔多价钱,但菜式就好特别!最后,原来餐厅九点半就闩门,我哋夜去又食得慢,但女店员好好人,完全无催赶,服务值得表扬啊👍。