2020-03-09
趁呢排唔洗返學,就梗係外出食好西嘅好時機,近近地選址荃灣福來邨附近,由於近邨屋同埋工業區,所以都幾多食市林立,有人等位排隊,實有返咁上下實力~我地今日食日本野,等咗四五張枱先入得,等候時間不算耐,大概十五~二十分鐘就有枱,地方不大,坐得比較親蜜,但非常爆場。今次我叫咗帶子蟹膏刺身做頭盤,帶子厚身又新鮮,配埋份量十足的蟹膏和蟹子食,集咸香和鮮味於一身,幸福滿瀉跟住就係愛人最愛的火炙壽司,叫咗兩種三文魚款,分別係三文魚腩壽司同三文魚醬油漬壽司,三文魚腩炙燒至微焦,淋上芝士,鮮味十足,外熱內暖,而火炙三文魚醬油漬壽司較小見,雖是漬物,火炙令它更美味,一個不錯的嘗試~主食叫咗一個矜貴配搭,鵝肝和牛粒石頭飯,上枱時香煙裊裊,"炸炸"聲不絕,迫不及待就要品嚐,鵝肝不太油膩,較乾爽,和牛粒也大粒有厚度,牛味濃郁,入囗軟腍香糯,無筋也不肥。個飯做咗炒飯底,配上香甜醬汁及石鍋的熱鍋效果,熱辣辣之餘,仲有微微飯焦,飯粒炒到粒粒分明,拿捏得恰到好處。再來係雪酒煮花甲,雖然酒味在煮制過程蒸發不少,但仍有小許酒香和辛辣,花甲又大隻又鮮味,而且粒粒飽滿,用雪酒烹調過後鮮味更昇華,仲有晶粉同娃娃菜墊底,索晒D精華。
再來係雪酒煮花甲,雖然酒味在煮制過程蒸發不少,但仍有小許酒香和辛辣,花甲又大隻又鮮味,而且粒粒飽滿,用雪酒烹調過後鮮味更昇華,仲有晶粉同娃娃菜墊底,索晒D精華。小食我叫咗唐揚單骨雞亦,有八隻,份量好澎湃,炸得卜卜脆,好乾身,雖是單骨,但好大隻,熱辣辣食係最佳時機,肉嫰多汁,外脆內軟
呢度除咗可以散叫外,仲有晚市套餐同二丶四人套餐,都好實惠。唯地方有限,如果係多人聚餐,記得預早留位啊~