2018-11-21
好耐以前去过cova 食过一次tea,好老实讲我对于呢d high tea 实在系无乜兴趣系香港,无论你俾几多钱,个环境再靓都好,私隐度都系唔够,同隔离台永远都坐得好近所以我绝对唔系high tea既fans今次点解会食到cova 既cake 呢?咁就要多谢友人因为我一句想食cake 就仆左去海港城买了见到个下真系好惊喜唷 呢两件就系友人㨂既cake - 朱古力mousse 同埋tiramisu因为本人都几钟意tiramisu(之前已经打左篇fine food同埋sabatini 既tiramisu 食评),所以决定先食tiramisu个朱古力牌为左奖励友人,亲手喂佢食左,我既第一啖就系上面既cheese!tiramisu 大家都唔陌生,无论系连锁饼店既出品、定系出名饼舖既出品,其实个味道都系差唔多,主要系层次同用料问题cova 既tiramisu 绝对唔系传统个款,因为佢个底系tart 黎,唔系手指饼但系cova 既tiramisu 直头系味道都同我以往食开都唔一样,因为佢个塔上面都唔似系cheese 既,反而似whipped cream 多⋯⋯或者可能系cheese 啦系我唔知乜野
所以我绝对唔系high tea既fans
今次点解会食到cova 既cake 呢?
咁就要多谢友人因为我一句想食cake 就仆左去海港城买了
见到个下真系好惊喜唷
或者可能系cheese 啦系我唔知乜野cheese 做出黎
但系大家明唔明whipped cream 味道既tiramisu 会系点呀!根本系两回事!个dense 同埋味根本都唔系同一样野黎!!!
好失望
算啦食个挞。
个tart 系好食,有d 蛋糕同埋咖啡味香浓,个tart又唔会因为咖啡而浸淋
咁依家试下一啖又食挞又食上面d 芝士(whipped cream?)睇下又点
嗯⋯⋯个挞无因为d cream 而变得特别好味或者差左
其实一件tiramisu 系个挞好味咁佢都几失败下,因为tiramisu 本来都无挞既
好啦清一清味蕾再食另一件朱古力mousse
呢件cake 其实正正常常已经满分,因为chocolate mousse系唔会唔好味
但系都未食呢件cake 已经有一点扣分,就系围住个cake 既胶纸痴得劲实
真系想问下如果系餐厅食,净系拆呢块纸都整污糟手指啦⋯⋯
而且d 酱呀胶纸呀又痴住晒d mousse.... 好唔钟意咁样
好啦食评啦
呢个chocolate mousse d mousse 其实系好味既,正常水平,不过上面d 酱真系累事
佢个味系似朱古力加左水果定唔知rum 酒既味
甜品系应该甜既,但系呢个酱系over左既甜,佢既甜系可以冚埋mousse既甜度
一啖放入口就得返d 酱既味,完全系喧宾夺主
呢个cake 其实有好多层既,又有饼底又有蛋糕又有mousse
但系食落既层次真系唔多觉有咁丰富,最主要系俾d 酱盖过晒你味蕾了!
总结而言,对cova 其实都几失望
可能系我垃圾咀食唔惯好野啦
不过食呢两件饼都醉翁不在酒,都系食友人专程去买既心意