2018-11-23 1445 浏览
老婆星期六朝要出佐敦办点事,而我又要到中港城拎跑手包,所以,是日就乘机出嚟佐敦食晏。事前晌网上搜寻过,既然喺星期六,又唔使赶,故此就揾间唔会太嘈,可以悠闲进餐嘅餐厅,当然,食物要有番吓水准架啦。综合几方面要求,加埋我哋都就脚,就揾到「Chelsea Garden &Restaurant」。餐厅名用上「花园」一词,预期到环境喺走田园风。的确,由店名、餐枱垫、墙上嘅植物装饰、餐枱上嘅小盆栽,都洋溢出一份田园气息。加上一室洁白,灰白云石餐枱,两边窗又采光十足(喺欠缺啲阳光),令人感觉舒适醒神。另一边喺吧枱,更放咗几张高脚櫈,大抵因为午市应该无咩客嚟浅酌,所以,侍应都索性将餐具呀、调料呀、枱垫纸呀……等等暂放上去,方便取用。外面仲有个露台小花园,可远观到「戏曲中心」,又摆放咗好多植物,感觉唔错,不过,就未有设置露天位。其实,今日凉凉哋,又唔太晒,都几适合坐出面,可是,楼下就喺繁忙嘅柯士甸道,日头会觉得有少少嘈杂。顺带一提,除免费wifi之外,仲有免费手机充电,当然,依家嘅手机电非常耐用,不少高用量嘅人亦会自备「尿袋」,但总有时候喺有突发嘅。午市主要供应3道菜嘅套餐,包餐汤、沙律及主菜,视乎所拣
Restaurant」。
午市主要供应3道菜嘅套餐,包餐汤、沙律及主菜,视乎所拣嘅主菜嚟定价,由$88-$248,丰俭由人。而加$28可以配餐饮或是日甜品,若加$38就可以两者兼得
可能位女侍应见我乜都影一餐,所以,就俾埋个散点餐牌我睇睇,仲推介吓当中嘅特色菜。一大张过印晒所有菜式,包括前菜、汤品、小食及主菜,每个类别都唔多,属贵精不贵多类型。餐牌设计简约,加少少彩绘插图,望落去有份小清新嘅感觉。
此外,原来佢哋都有卖冻海鲜,以不同海鲜种类组合出4款海鲜拼盘,定价为$228、$248、$278、$398,睇落几抵食吓。就以最平嘅$228为例,已经有6只生蚝、4安士青口、两只马刀贝、两只黄金螺、两只鲍鱼
绿茶小圆包

讲咗咁多,喺时间开饭喇!随着餐汤,送嚟一小篮绿茶小圆包,无论外观,抑或口感,都有啲似港式嘅细麦,包身软熟而带点点绿茶甘香,里面仲混有小小提子干,仲唔喺细麦嘅绿茶版!
甘笋汤

请留意,喺甘笋汤,唔喺甘笋忌廉汤,汤色鲜橙红而自然,入口甘笋味突出,质感滑溜而仲带有甘笋嘅微微粒,可以讲喺柔滑中又有点粗糙感,难得喺无加姜汁元素,却又唔会有甘笋𠮶阵「青」味。事后再跟侍应确认过,喺完全无加入忌廉,所以,非常健康,老婆劲欣赏
吉列鱿鱼沙律

是日嘅厨师推介沙律喺酥炸吉列鱿鱼配沙律菜,虽然只喺简单嘅两样食材,但都无迤做。啲鱿鱼炸得酥脆金香,一啲都唔油腻,柔韧有咬口,细节位喺以芥末沙律酱晌碟边抹成一扇,既有装饰之用,亦可以佐以鱿鱼;而沙律菜已淋上油醋,酸香鲜爽,更平衡番鱿鱼嘅热气感,自我感觉更良好。
香草烤焗原条金目鲈鱼 $128

原条金目鲈鱼睇落唔喺好大条,但烤得表皮焦香,配以薯菜、柠檬角,卖相清爽而吸引。
香草烤焗原条金目鲈鱼
先试试鲈鱼,鲈鱼下面仲垫有一齐焗嘅柠檬片,再唧多少少柠汁落去,所以,入口鱼肉有阵阵香草及柠檬清香,而且,肉质细致嫩滑,好有鱼鲜味,之但喺鱼皮已经被酱汁浸透,并未有预期嘅「脆卜卜」
。伴菜就唔喺用薯蓉,取而代之喺原个新薯,口感截然不同,爽爽哋,带少少咸香。
烩纽西兰羊后膝伴香草薯蓉 $128

件后膝坚大件,成个大锤咁,垫底喺香草薯蓉,仲伴有唔少车厘茄、西兰花、椰菜花,非常够份量。
烩纽西兰羊后膝伴香草薯蓉
笃落啲羊膝,已感受到𠮶份松化,真喺连刀都唔使用,轻易挑出羊肉,入口软腍到不得了,羊膻味浓郁却唔霸道,我老婆都话OK;啲时蔬固然清新好食,更喺处理过,唔会淡而无味,又无过腍,不过,薯蓉就做得更出色,好有薯香,质感好似食紧雪糕咁
。整道羊后膝,我哋两个都认为无咩挑剔位。
提拉米苏

卖相精简,只喺伴以一小粒士多啤梨,再画点朱古力线。无论芝士部份,抑或手指饼部份,都做得有水准,前者好轻柔软滑,淡淡芝士香,后者则湿润有咖啡味,只喺个人觉得欠酒香。但我发觉依家唔少餐厅,都做无酒精版嘅提拉米苏,以便小朋友都食到,不过,我就觉得唔够传神啫。
鲜奶咖啡

餐饮拣鲜奶咖啡、意大利泡沫咖啡之类,都唔使额外再补钱。虽然唔喺咖啡店,但杯鲜奶咖啡都算有心机做,至少唔喺咖啡机嘅出品,当然,撞奶泡嘅手势明显睇到未到家,不过,单讲味道都唔算差,顺滑而醇香,窝心喺伴多一小件果仁曲奇,亦为杯咖啡拉番少少分
鲜奶咖啡
虽然只喺简单嘅午餐,但已食得出厨师做菜嘅心机,用料不赖之余,亦有好嘅食材配搭。环境清静、舒服,侍应嘅服务亦好到位,尤其位女侍应,几醒目,故此,好值得推介俾朋友嚟试