餐厅: 翠園 (形點 I)
资讯:

餐厅: 翠園 (形點 I)
资讯:

2019-09-19 1235 浏览
庆祝生日关系,所以需要堂食蛋糕问左yoho 几间贵价酒楼,利x 同xx 楼都要$100 切饼费,得翠园收$50, 所以就决定再战翠园第一次食翠园有成十个人,每碟送份量都唔够食。。所以印象较差今次只有五个人,同埋专叫特式菜,估唔到有惊喜total 叫左五送一汤,一开头黎左个手撕豆腐煲但太肚饿,未影相已经比人瓜分左,同埋卖相都好一般个煲细细,应该只有两旧煲仔豆腐但系手撕成一旧旧,再加几条菜,真系麻麻地,胜在汤底清清地牛坑腩出面层脆皮较薄,同埋都好易碎。。。唔系好做到外脆内软既口感, 入面牛腩只有一层肥肉,其他肉都好嫩同juicy,再配埋少少辣酱,真系惹味又好食系层脆皮可以再改善点配合番个牛腩豆腐羹一般般,入口都顺滑,而且唔会觉得咸,但料就自己有眼睇去完厕所番到黎,条鱼已经得番两旧个人麻麻鲮鱼,所以只食半旧试下味就算,鱼肉有少少果皮味,但唔重,唔会涩口,鱼肉弹牙,个豆豉汁都配合唔错依个系我叫既,亦都系全晚最好食,外面脆皮无牛坑腩果个甘薄,入面系分左两层,上层系虾胶肉,下层先系鸭一啖咬落去,成个层次系好丰富,外面脆口,入面弹牙再加埋鸭肉香,真系好正,三种味道互补又唔会抢左味,极推介依个系阿爸见
庆祝生日关系,所以需要堂食蛋糕

第一次食翠园有成十个人,每碟送份量都唔够食。。所以印象较差

今次只有五个人,同埋专叫特式菜,估唔到有惊喜

total 叫左五送一汤,一开头黎左个手撕豆腐煲

但太肚饿,未影相已经比人瓜分左,同埋卖相都好一般

脆皮牛坑腩

系层脆皮可以再改善点配合番个牛腩

瑶柱豆腐羹

豆腐羹一般般,入口都顺滑,而且唔会觉得咸,但料就自己有眼睇

家乡酒酿鲮鱼

去完厕所番到黎,条鱼已经得番两旧

百花鸭半只

依个系我叫既,亦都系全晚最好食

鹅煲

依个系阿爸见到隔离台食紧,见到甘多内脏之后再后加单,成个煲会有gas 炉热住,入面系已经熟左,因个人唔食内脏,所以评唔到,但睇得出洗得好干净。同埋甘多内脏个汤一d 都唔油,仲要饮落好甜
!!!个萝卜系超甜又唔起渣
!!!其他唔食内脏既人就系度抢萝卜食

成餐饭整体都满意, 侍应有d 唔够人手,每次加水都要举好耐手 先有人见到
,但佢地既态度系唔错,影生日相都好乐意

见到其他人话有送菜唔热既问题,甘岩我地叫既都热辣辣
~食完今次,会再想有下次
,但份量始终偏小,5-6 人一齐食就岩岩好,太多人就分唔到吕
2019-09-15
庆祝纪念