2021-08-21 244 浏览
今日到了铜锣湾礼顿道附近买嘢,心郁郁又想食丹麦,当行穿过礼信大厦时,发现咗呢间隐世小店,虽然第一眼未知佢食乜,但已经俾佢墙上面色彩缤纷嘅猫猫壁画吸引咗我行过去睇吓,店内仲有好多可爱布置,感觉好亲切。店长仲好nice咁即刻同我打招呼,俾个餐牌我,原来系间韩国小食店。小店有拌饭、鳗鱼饭、炒粉丝、炸鸡、夏天限定嘅水冷面都有。虽然唔系太多选择,但已经足够俾似我这些选择困难症嘅朋友!最后拣咗店长介绍咗牛肉拌饭同大酱汤,我个人都好钟意食Bibimbap,去亲韩国或者韩国餐厅都必叫之选。韩国人养生比较特别注重吃的文化,听闻韩国饮食崇尚五色,常常都能看见菜式中包含红、黄、绿、黑、白的材料。所谓五色也就是人体所需的五类营养物质。这个韩式拌饭正正是体现这个健康五色料理:胡萝卜(红)、冬菇(黑)、菜(绿)、豆芽(白)、鸡蛋(黄)。以平凡的食材,拼成美丽而不平凡的养生杂锦饭外卖Bibimbap仲系饭𩠌分隔开,鸡蛋还是流心蛋,好可爱嘅造型,加埋店里秘制嘅酱汁,拌饭好吃到简直停不了口而大酱汤也是韩国传统的食物,营养丰富,而且还帮助消化、增强食欲。汤入面还有韩式年糕,口感十分QQ夏日炎炎,成日饮咖啡同冻柠茶都饮到闷

牛肉拌饭

汤入面还有韩式年糕,口感十分QQ

夏日炎炎,成日饮咖啡同冻柠茶都饮到闷。小店有自家龙眼冰,清甜又解渴呢!
龙眼冰

开心遇上这间可爱韩式小店