2021-05-06 1167 浏览
呢几日喺湾仔开工,每日放工都已经八点,朋友知道我超级钟意食猪润粥所以就带咗我去一间好出名嘅粥粉面店食夜粥小店细细间而且入边座位不多。刚好有食客食完我哋才有位。一坐低便急不及待叫咗一碗招牌猪润粥,粥底软绵而鲜甜,食得出大厨好畀心机去煲这煲粥底,然后试我挚爱的猪膶,果然冇让我失望,猪膶咬落爽而弹,浓浓的猪润味充斥著整个口腔,真系一块接一块地食到停唔到口。朋友就叫了一碗猪心鱼腩粥,猪心亦是爽脆,而鱼腩大大件冇乜骨,大厨煮的时候拿捏的时间刚刚好,鱼肉不会过老,鲜甜无比。另叫了一碗猪手捞面朋友就叫了一碗猪心鱼腩粥,猪心亦是爽脆,而鱼腩大大件冇乜骨,大厨煮的时候拿捏的时间刚刚好,鱼肉不会过老,鲜甜无比。,每碟都有三大块猪手,大厨用秘制酱汁去焖煮,咬落软腍而不肥腻,每口都充满著丰富的骨胶原。仲有一碗净云吞大家一齐分享,每粒云吞的size并非很大粒,但一口咬落去有爆汁的感觉而且虾肉爽口弹牙,好正。

2021-04-29
  • 上汤净云吞