最近口啖啖想食下啲辣又香口的食物刺激下味蕾😌😌今日经过深水埗,见到呢一间川菜觉得正合心意就入左去试下。餐厅环境以红砖小屋为主加上有不停转换灯光的灯,感觉很适合一大班朋友坐下把酒谈欢,一边食住串烧一边饮下野一边倾下计,下次要叫多几个朋友黎。一坐低就有麻辣花生做开胃菜,即刻想继续食辣,非常期待。黎到一定要试下酸菜鱼同串烧,首先我同朋友两个就叫左一个细既黄金酸菜鱼锅配鲷鱼片(小辣)($198)。个锅一路用电磁炉慢火热住,确保热辣辣。开头仲以为小锅份量好细,但是一出场就发现鱼片的数量都几多,绝无欺场,份量十足。除左份量之外,鱼片爽口弹牙又入味,酸度足够。呢个黄金酸菜鱼锅非常值得推介。除左酸菜鱼,我地亦叫左超抵食串烧组合B。$149 就包左12串,真系无改错名~超抵食🤩🤩!12串包括有鸡中翼、厚切牛脷、黑豚五花腩、墨鱼丸、鸡软骨,脆皮芝士肠各二串。最欣赏佢用铁碟上,下面仲有两个小蜡烛保温,慢慢进食的时候就唔怕些串烧唔够热😋😋串烧够热之余,仲非常惹味。我地另外仲叫左个辣炒椰菜($68),呢个够大碟,好有锅气,而且愈食愈辣愈想食,不知不觉间比我清左成碟。最后,我地叫红糖糍粑($48)作结。一碟有五旧

一坐低就有麻辣花生做开胃菜,即刻想继续食辣,非常期待。

最后,我地叫红糖糍粑($48)作结。一碟有五旧,外皮松脆可口,甜度岩岩好,不太甜。依个红糖糍粑同平时的做法不同,平时的红糖会在糍粑表面,而今次就系糍粑内里,很特别。这甜品是我食川菜都会必点,正式为今晚写上完美句号。

2023-08-07
  • 黄金酸菜鱼锅