2016-06-18 410 浏览
今日一个人去到荃湾工作,晚上只有自己一个食晚饭,周围行,行到荃新天地。忽然脚步停下,一间餐厅,一只熊,令我驻足 ......之后我二话不说已经走入餐厅,未得经理批准,已经是擅自走到这边的坐位,因为眼前系好多熊仔。系我对面,彷佛出现左个人。记得我的初恋系熊痴,成间屋都系我送比佢既熊仔,一个生日宁愿收熊仔都唔要Pandora既女仔。出街食饭首选唔系高级餐厅,而系有熊仔既餐厅既女仔。就这样,我与她,还有熊仔一起共渡了七个年头。好景不常,就系第七年,佢全家要移民英国。当然,个中原因到今日我都系唔知,但合理估计系因为英国既柏丁顿熊,因为一齐拍拖既时候,其实佢都好多次提过众多熊之中佢特别钟意柏丁顿熊。估唔到七年情都敌不过柏丁顿熊,最后我地无疾而终。其实我明,我真系明,佢点会为左我放弃去英国。如今人走了,饭始终要食,入得嚟坐,预左要食。经过呢个心跳回忆,就以这餐为她道别吧!忌廉黑松露烟三文鱼天使面 $93曾经,呢个系佢最钟意食既野,今日见到又点可以唔点。可惜既系忌廉黑松露烟三文鱼天使面依旧:黑松露仍香,忌廉仍滑,天使面仍弹牙;但在我口中仍尝不出,因为人已逝。肉酱疯薯(炸薯条) +$38叫疯薯不是我疯
忽然脚步停下,一间餐厅,一只熊,令我驻足 ......

其实我明,我真系明,佢点会为左我放弃去英国。
忌廉黑松露烟三文鱼天使面 $93
肉酱疯薯(炸薯条)
肉酱疯薯(炸薯条) +$38
叫疯薯不是我疯了,只系希望自己可以明白一切随风呢个道理。薯条加上惹味肉酱,本身系天作之合,但其实食完之后,跟本带唔走,由她去吧。
小熊雪糕杯
小熊雪糕杯
小熊雪糕杯 +$30
最后虽然我唔想,但身体却诚实地叫左小熊雪糕杯,因为我坚信我可以忘记她。绿茶雪糕加上朱古力同棉花糖整成既小熊雪糕,无论怎样既配搭,入口都一定复杂。复杂是在于我身处爱与痛的边缘,是苦是甜,我实在不清楚。

就这样,今晚就完左我同佢最后一次约会。

今晚,我有谂过what apps 佢,但我最后选择左训觉。

重新出发,明天会更好!

2016-06-17