2019-10-31 3177 浏览
今日同朋友出咗尖沙咀做facial,见未够钟早到咗所以谂住揾间茶楼坐低饮个茶食个包倾吓计,揾揾下见到间好多人赞嘅圆山台湾料理,听个名唔知原来系茶楼,睇食评先知原来点心小菜特色小食样样齐!呢个入口比较隐蔽,但其实就系诺士佛台下面。点餐只实在太多张,比住呢张大家参考下先。上网啲食评话烧卖好食所以叫咗两笼,喂原来真系好好食!半肥瘦猪肉混合蒸出嚟实肉好有口感,肉质鲜甜多汁,又大粒又好味!必食推荐蒜蓉虾春卷!个春卷皮吹到索索声!热辣辣即叫即炸!而且皮薄馅靓,鲜虾大大粒,鲜甜又多汁,重点系唔会好油,点埋黑醋吊味,蒜香大大提升,虾肉更滑溜👍🏻同寻日饮茶一样都叫咗小笼包,不过呢只系台式小笼包,一咬落去满满汤汁!猪肉馅唔会霉霉烂烂,品尝到纯鲜肉嘅鲜味!同埋个皮做到超薄!好有水准!唔系讲笑架啲汤多到朗夏朗下咁虾肠劲高质晶凝通透,而且皮嘅厚度适中,咬落似断难断嘅感觉,即使放凉左都仲有Q弹嘅口感!鲜虾就唔使讲啦,大大粒上图已示!系每次饮茶必点嘅点心👍🏻👍🏻👍🏻萝卜糕要切得好食,切嘅厚度好重要!要切得平均先至做到外脆内嫩,佢呢只真系金黄香脆,而且粒粒腊肠大大提升萝卜糕嘅香味!食两件都唔会有饱济感!正同琴日饮茶一

呢个入口比较隐蔽,但其实就系诺士佛台下面。

点餐只实在太多张,比住呢张大家参考下先。

唔系讲笑架啲汤多到朗夏朗下咁

同琴日饮茶一样都系叫咗包汁凤爪,不过呢只唔同,呢只劲重胶质而且凤爪冇雪味,炆到又淋又入味!有种好黏口嘅口感!

牛肉球虽然味道冇乜特别,但口感多层爆汁,集鲜,嫩,滑,弹于一体!最正系佢完全冇芫荽㗎!平时因为怕食芫荽所以唔食牛肉球,呢只我都食得🤗

Facebook点赞仲送甜品添!

椰汁红豆糕,好重椰香又滑溜,正呀!
呢间茶楼样样点心都做得好出色!最紧要系新鲜同埋性价比高,我都系依家先知原来尖沙咀得饮茶,下次要来试埋佢啲台湾小菜先得!
2019-10-31
$180 (早餐)
  • 蟹籽肉汁烧卖皇