2024-09-05
✨Solight Studio喺新蒲岗新开嘅Cafe 日日,bookmark咗一段时间终于去咗!装修以木系为主,出面有一张长櫈,都几适合打卡影相📸去亲一间新餐厅,我都会留意佢哋嘅摆设🤣里面都见到啲细节位:有个area放咗台灯同一幅作品「L'amour de vent frais et fleurs」(清新风与花香的爱恋?),俾人嘅感觉好温馨,亦系吸引我试呢间Cafe嘅其中一个原因✨ 入去之后会见到墙上挂咗近排重上嘅电影 —— 今敏作品《盗梦侦探》;下面仲放咗个「心」,唔知系唔系表示店主系好用心对待呢间Cafe、每样出品同每位客人呢~ ——🥣𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 & 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂:• Jour-jour All-day Breakfast 全日日早餐🥗 - 有齐沙律、牛角包、炒蛋🥚、英国猪肉肠、三文鱼、牛油果🥑,份量都唔少!个牛角包🥐真系好出色,一啲都唔干,平时唔系好好包嘅我,都忍唔住食完再食😭• French Toast 法式西多士🍞 - 西多士外脆内软,配搭🫐杂莓蜜饯同新鲜水果🍌,友人觉得个蜜饯有啲酸,但我觉得啱啱好~ 大家都不妨试下~• Squid Ink Pasta 墨鱼汁
——
🥣𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 & 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂:
• Squid Ink Pasta 墨鱼汁意粉🦑 - 食咗第一啖后,个frd已经讲呢间Cafe如果系返工附近一定日日嚟~墨鱼汁嘅味道好香浓,而且墨鱼份量都好多!意粉煮得刚刚好,口感弹牙🤤
• Grilled Yellow Chicken 烤黄油鸡🐔 - 店家话啲鸡肉系慢煎,由生煎到熟,所以比较需时~ 食落就知啲鸡肉好嫩滑,我哋都忍唔住哇出声🤩配搭嘅酱汁都好惹味,真系好好食~
☕𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸:
• Earl Grey Iced Lemon Fruit Tea 冷伯爵柠檬果茶🫖 - 茶味香浓,柠檬嘅酸味又可以中和茶嘅苦涩,整体嚟讲好清新
• Hojicha Latte 京都焙茶牛奶🥛 - 焙茶嘅香味好浓郁,牛奶嘅香甜又可以中和焙茶嘅苦涩,口感好顺滑
——
食嘅途中已经感受到店主用心烹调,每样出品都好啱我haha 不过今次好可惜,最后食得好饱所以我哋无叫到甜品... 一定会再嚟,下次一定要食甜品🍮
日日真系一个好适合静静地叹杯咖啡,睇吓书或者同朋友倾吓计嘅Cafe~
希望大家日日安好✨
推荐指数:✨✨✨✨✨