2019-04-15
西环向来都系小店集中之地,更有好多咖啡店,今次经过见到一间细细间好有味道既小店,同友人行得攰就入去坐低叹杯咖啡。环境小店比较细间,座位不多,好「的骰」,但又唔会觉得坐得好唔舒服,都几令人relax。餐牌除左咖啡店必有既款式外,仲有一个 “Special”既分类十分吸引我注意,有好多好特别既咖啡,例如 “Marshmallow Latte”, “Coconut Latte”, “Nutella Latte” , “Peanut Butter Latte”等等,老板娘更介绍各款都系用实体既酱去冲调而唔系用糖浆,例如Peanut Butter Latte真系用花生酱冲,好吸引!Peanut Butter Latte $42(Tall)身为花生迷,当然要试下呢杯花生酱Latte,由真正花生酱加咖啡再加奶整成,非用糖浆! 饮落花生味十分突岀,再配上本身就系nutty味突岀Cobalt Household咖啡豆,先有花生酱既香气,后劲系本身咖啡豆既果香,十分有层次,唔系夸张,系真系一杯饮完会难忘既咖啡!Marshmallows Latte $42(Tall)同样以Cobalt Household咖
餐牌
Peanut Butter Latte $42(Tall)
Marshmallows Latte $42(Tall)
同样以Cobalt Household咖啡豆冲调,面头加上棉花糖作点缀,入口先系棉花糖既甜味,随后nutty香回甘作结尾,好岩咖啡初哥者。
Strawberry Cheesecake $45
造型颇为精致,芝士味刚好唔会过浓,简单地配以士多啤梨令增添少许酸甜味道,但口感可以更绵密。
Spanish Feta Cheese Lattice $37
个人喜爱食菠菜酥皮批,不过比较易腻,但呢份唔会,菠菜占多、芝士为副,食落冇油腻感,配咖啡好衬!
总括而言,我一定会为左杯Peanut Butter Latte返转头,亦会再想试下店内其他咖啡,例如Classic既Cappuccino、Flat White,唔少得能真正饮到咖啡香既Hand Drip等等,多一间我会去「打趸」既高质咖啡店!老板娘仲告知原来仲未Grand Opening,下星期日4月21日系Grand Opening,全日饮品同酥饼甜品做半价,一定要去试下!