2015-05-20 1042 浏览
与男友到北角揾食,四处睇下有无新野试,见到有间餐厅食潮州菜装修都几靓,而且好少潮州菜有咁好地方又坐得舒服,仲要系北角地铁站出口隔离,劲方便。呢间都几多菜色选择,有D我都未试过,唔似平时潮州打冷来来去去都系食果几样。我地总共叫六样菜 - 冰镇花雕鲍鱼、花雕醉鹅肝、潮州冻乌头、卥水鹅片、蚝仔肉碎粥、老火靓汤。冰镇花雕鲍鱼 - 我未见过潮州打冷有呢样野食,所以好奇叫黎试下。一上桌摆盘都几靓,但心谂成只鲍鱼都唔细,点食好呢~点知一夹,原来师傅已经切好晒一片片,但摆返好似原只鲍鱼咁,真系好好心机。再讲味道简直一流,花雕味不会过重,而且只鲍鱼完全入晒味,味道唔会流于表面,而且杞子又带出花雕的香味,作为一道冷盘,简直超水准。好吃到我停唔到口仲要偷埋男友果份黎食。花雕醉鹅肝 - 又系一样未试过的潮州菜色。花雕味好突出但鹅肝口感稍硬。潮州冻乌头 - 因为我地两个都钟意食鱼,所以得两条友都叫左条乌头食。果然无叫错,因为条鱼真系超级好食,而且鱼肉肉质非常嫩滑,条鱼又肥又大条,仲劲多鱼油,证明条鱼够晒肥美,好正~除左平时食开的豆酱,佢地仲有提供一只酸酸甜甜的酱汁,D鱼肉点埋呢个酱一齐食劲开胃,搞到我地两个人都
除左平时食开的豆酱,佢地仲有提供一只酸酸甜甜的酱汁,D鱼肉点埋呢个酱一齐食劲开胃,搞到我地两个人都忍唔住清晒成条鱼,一D肉都无剩。(P.S. 条鱼应该够4个人食~~)
卥水鹅片 - 传统潮州菜色,亦系每间潮州菜馆的招牌。呢间的卥水颇得我欢心,因为一般的卥水都过咸而且鹅片肉质都有点硬。呢间卥水味道醇厚而且鹅片吸收晒卥水的精华又不会过咸,最重要是师傅刀非常好,每片鹅片都厚薄适中而肉质颇为嫩滑。
蚝仔肉碎粥 - 用料相当新鲜,食得到蚝仔的鲜味而且粥内添加冬菜,味道更加提升。可能我本人重口味,觉得加少少盐会好食D,但我男友话味道刚刚好,可能每人口味不同吧~
粉葛眉豆猪骨汤- 食完咁多野,明明饱到死,睇人地隔离桌碗汤好似几好饮,我呢个汤怪又叫左碗老火汤饮,老板话无味精架~~
一饮果然无味精,完全系饮到材料本身的鲜甜,而且用料相当十足。正!

如果我地两个唔系大食怪,成餐应该2百几蚊都得。但叫左太多野,搞到4百几蚊落楼~~
不过,坚好食~~
题外话/补充资料: 问过老板原来大部分师傅都系佳X娜过黎,唔怪得之D野咁好食啦~~
  • 冰镇花雕鲍鱼切片
  • 潮州冻乌头