2009-07-14 20 浏览
星期日训醒, 祁生提议去吃豉油捞面, 本著未吃过的心态跟他向深水步出发。星期日的早上天气还可以, 到达长发时已经有2枱食客, 祁生之前已经帮衬过此店, 所以已经帮我决定叫乜~豉油捞面 x 2剩牛腩净鱼旦菜心豉油捞面果然"掂", 豉油带香唔喊, 应该加左少少猪油, 面身够弹牙无枧水味, 葱花够新鲜, 唔够可以再加, 对于葱怪(我)系一大喜讯; 下次去吃我会吃...豉油捞粗多葱~剩牛腩, 系坊间大多都做清汤腩的潮流下, 好耐都无吃过最原始的柱候牛腩, 腩身够稔, 根炆得软熟, 够味入味但唔喊, 没有太多味精师傅作怪, 肥瘦也适中, 只是有几旧牛腩没带肥下比较硬。净鱼旦, 吃得出鱼味, 但过稔....不过反应出佢没有加入...化学剂喇~ (咩名唔记得)不得不提系长发的辣椒油, 够辣够香; 祁生第一次食无留意 (而家太多所谓辣椒油, 真系唔辣又唔香啦), 一下子重手左, 辣到佢出汗。

豉油捞面 x 2
剩牛腩