2021-12-18
黎到年尾,有冇人已经开始放假呢?😆😆我又寻找好野食 (12月直接放弃减肥嘅节奏XD🤫🤫), 今次黎到呢间bookmark咗好耐嘅餐厅食omakase,佢系尖沙咀开业咗好耐, 最近开到去中环soho区, 但价钱系晚市omakase黎讲已经相当超值!🌟晚市18品Omakase ($998) 🌟一场黎到, 梗系拣个18品食, 而佢午市omakase就再平好多, $398起就有~厨师发办可能会因应季节同当日食材而有所唔同, 呢到同大家highlight几款菜式,多到不能尽录🤣🤣🔸前菜 (紫苏叶豚肉串+赤贝裙边+水云+淡路岛真蚝) 一黎到卖相已经相当吸引, 赤贝裙边好有鲜味, 水云酸酸地好开胃~🔹炸物: 天妇罗白子 平时好少食, 有d惊个口感核突, 但用天妇罗嘅方式炸起黎又几好食, 炸粉好薄, 白子好creamy, 好有惊喜!🔸刺身拼盘 中间系烟薰咗既稻草烧鲣鱼, 一打开嘅仙气好岩打卡😆📸📸 鲣鱼肉身结实, 鲜味好出,伴碟嘅食物都好出色, 上汤鲍鱼细细只但好爽口弹牙, 慢煮安康鱼肝嘅口感好似鹅肝,鱼味几突出,咸咸地好易入口, 加埋脆片系底, 口感好有层次呀!🔹备长炭烧大拖罗配紫苏叶 呢个真系非常
🌟晚市18品Omakase ($998) [9/10分]🌟
🔸前菜 (紫苏叶豚肉串+赤贝裙边+水云+淡路岛真蚝) [8/10分]
🔹炸物: 天妇罗白子 [8.5/10分]
🔸刺身拼盘 [8.5/10分]
伴碟嘅食物都好出色, 上汤鲍鱼细细只但好爽口弹牙,
🔹备长炭烧大拖罗配紫苏叶 [8.9/10分]
呢个真系非常之邪恶, 大拖罗油脂味较重又唔腻
🔸香箱蟹和食 [9/10分]
蟹肉好鲜甜, 加埋蟹膏同蟹籽一齐食, 配搭好完美! 旁边仲有只蟹仔新鲜炸起,细细只好得意呀,
贪得意帮佢摆左个pose拎住伴碟嘅花😂😂真系有d唔舍得食佢呀🥺
之后师传仲要拎佢地养紧生嘅蟹仔比我地睇, 真系好邪恶
🔹深海池鱼寿司 [8.5/10分]
我手上拎住呢个😬鱼肉鲜嫩肥美,入口鱼油甘香细腻,令人齿颊留香嘅油分
🔸牡丹虾寿司 [8/10分]
虾肉质好新鲜弹牙, 面头加咗虾膏提味, 好出色
🔹火炙喜知次寿司 [8.5/10分]
喜知次有「深海红宝石」之称, 本身充满脂香,轻轻一烧已经接近入口即溶, 加上鱼子酱更加提鲜
🔸赤海胆寿司 [10/10分]
有咩驱使平时好少系香港会食海胆嘅我, 食完仲想食多件?
海胆一唔新鲜就好似有臭臭地嘅腥味, 但呢到海胆好creamy同鲜甜, 完全零腥味, 仲有海胆份量好多劲厚, 我一夹就溢晒出黎😂 好食到唔够喉😆🤤🤤
最后仲有明太子樱花虾意粉正常发挥,蟹味增汤暖胃又鲜味, 甜品拣咗我最爱嘅抹茶红豆mousse, 竟然都唔差, 抹茶味几浓! 食完超满足😋大家快D save低定, book黎食去慰劳下自己啦😋